Pardubice: Zastupitelé ve čtvrtek rozhodnou o ZŠ Montessori

16.06.2020 15:34

Pardubice by mohly začít hledat zhotovitele, který promění část areálu ZŠ Erno Košťála v samostatnou základní školu Montessori, zahrnující oba stupně výuky. Projekt, který má město už kompletně připravený, již získal stavební povolení. Pokud záměr na svém čtvrtečním jednání posvětí také zastupitelé města, přejde radnice k vypsání výběrového řízení na dodavatele stavby.

Pardubice: Zastupitelé ve čtvrtek rozhodnou o ZŠ Montessori
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Jednotlivé Montessori třídy v současné době fungují při ZŠ Pardubice-Polabiny, Družstevní, kde byl od školního roku 2019/2020 poprvé otevřen také šestý ročník této inovativní formy výuky. V prvním roce ZŠ Montessori navštěvovalo 18 žáků, nyní je to 109 žáků a prostorová a stravovací kapacita polabinské školy, i vzhledem k neustále rostoucímu zájmu ze strany rodičů, přestává stačit. Proto se město rozhodlo vybudovat samostatnou ZŠ Montessori z pavilonu D při Základní škole Erno Košťála na Dubině.

„Rekonstrukcí a úpravou stávajícího pavilonu, který vracíme pro potřeby vzdělávání, bude možné postupně rozšířit výuku i pro zbývající ročníky druhého stupně a uspokojit tak stále rostoucí zájem ze strany rodičů o tuto výuku. Kapacita nové školy bude 200 žáků, zároveň tím posilujeme potřebnou kapacitu ve školském obvodě III a navíc se po přesunu tříd do ZŠ Erno Košťála uvolní kapacita základní školy na polabinské jedničce. Tím, že objekt města vracíme potřebám školství, je to jednoznačně investičně nejefektivnější a nejrychlejší řešení, celkové náklady vyplývající z prováděcí dokumentace jsou necelých 48 milionů korun, dalších 4,8 milionu korun tvoří související náklady, jako jsou přeložka horkovodu, technický dozor investora a podobně. Z rozpočtu města tedy pro schválení finálního investičního záměru, abychom mohli co nejdříve zahájit výběrové řízení na dodavatele stavby, nepožadujeme v zastupitelstvu ani korunu navíc,“ vysvětluje náměstek primátora Jakub Rychtecký s tím, že investice je krytá rozpočtem města na rok 2020 a 2021 celkovou částkou 60 milionů korun a cílem radnice je otevření školy se začátkem školního roku na podzim 2021/2022.

Anketa

Měl by být Xaver Veselý ODVOLÁN z Rady ČT?

3%
97%
hlasovalo: 12315 lidí

Na základě vyjádření rodičů město počítá s tím, že 90 procent žáků by přestoupilo do nové školy na Dubině, a to i navzdory skutečnosti, že se objekt nachází v jiné části města. „Dětem tímto řešením navíc umožníme pokračovat až do deváté třídy v rámci jednoho vzdělávacího systému, což považuji za fér, a nebudou tak již nuceni přestupovat na gymnázium či jinou školu s rozšířenou výukou jazyků, jako tomu bylo doposud,“ informuje náměstek pro školství Jakub Rychtecký.

Pro žáky je nyní při ZŠ Pardubice-Polabiny otevřen první stupeň a také první ročník druhého stupně, sedmý ročník město plánuje pro školní rok 2020/2021 dočasně otevřít v pavilonu A ZŠ Erno Košťála. Po dokončení stavebních prací pak budou všechny Montessori třídy přesunuty do pavilonu D dubinské ZŠ, kde bude pro školní rok 2021/2022 poprvé otevřen také osmý ročník. Přitom ještě před více jak 14 lety byl pavilon D využíván jako dílny a školní družina, v dalších letech jej měl pronajatý soukromý subjekt. „Poté co byl nájemní vztah ukončen, má město objekt opět plně k dispozici. V rámci rekonstrukce budou v pavilonu D vybudována tři nadzemní podlaží, přičemž objekt bude propojen se ZŠ Erno Košťála tak, aby žáci mohli budovou procházet do tělocvičny a jídelny. Škola navíc disponuje moderním stravovacím provozem včetně dostatečně velké rekonstruované jídelny, takže z hlediska investičních a provozních nákladů je úprava pavilonu D ideálním řešením,“ podotýká primátor Pardubic Martin Charvát.

O finálním investičním záměru budou zastupitelé jednat ve čtvrtek 18. června a pokud jej odsouhlasí, vypíše radnice výběrové řízení na dodavatele stavby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

7:31 Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

Datem 2. května 2024 byla opět spuštěna služba pro občany města – forenzní značení jízdních kol, ele…