Pardubice se halí do vánočního hávu

16.11.2017 10:01

Rok 2017 se pomalu blíží ke svému závěru a s tím přichází i to nejkrásnější období – předvánoční a vánoční čas. Letos jako každý rok budeme v první adventní víkend společně rozsvěcet vánoční strom, bát se čertů a vzhlížet k andělům a v neposlední řadě si užijeme vánočním punčem provoněné adventní trhy – to vše na Pernštýnském náměstí v Pardubicích.

Pardubice se halí do vánočního hávu
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Město Pardubice i letos nabízí svým obyvatelům a návštěvníkům příjemnou předvánoční atmosféru. Zámek, Zelená brána, Pernštýnské náměstí a další místa nabídnou mix toho, co nám alespoň na chvíli pomůže zvolnit hektické tempo dnešní doby a dokáže v nás probudit příjemnou dávku vánoční melancholie. Těším se na „pekelnou“ výstavu, punčem provoněné adventní trhy nebo na novinku letošního pardubického adventu – umělou ledovou plochu, na které si můžete zabruslit přímo v historickém centru města na Pernštýnském náměstí,“ uvedl primátor města Pardubic Martin Charvát.

Tradiční řemeslné trhy, při kterých se letos poprvé rozsvítí i strom na Pernštýnském náměstí, proběhnou v sobotu a neděli 2. a 3. prosince 2017 od 10 do 18 hodin. „Řemeslníci z celé republiky v tento víkend dorazí do Pardubic, aby nabídli výrobky ze svých dílen. Ať už to budou vánoční dekorace, dárky pod vánoční strom nebo třeba domácí horká medovina, to všechno dělá ty pravé Vánoce,“ řekl náměstek primátora pro kulturu Jakub Rychtecký. „Zazpívají pěvecké sbory dětí i dospělých, vystoupí folklorní soubory Lipka a Baldrián a těšit se můžeme také na koncert dnes již legendární country kapely Poutníci. Srdečně všechny zvu v neděli 3. prosince v 16:30 hodin se na Pernštýnském náměstí, kdy se rozsvítí vánoční strom a symbolicky tak odstartuje pardubický advent,“ dodal náměstek Rychtecký.

Vánoční strom s perníkovými motivy

Vánočních stromků bude ve městě zářit celkem třináct. „Pernštýnské náměstí bude zdobit přibližně patnáctimetrový smrk, který darují obyvatelé rodinného domu z Duškovy ulice v Polabinách. Smrk bude pokácen, převezen a umístěn na Pernštýnské náměstí v úterý 21. listopadu v ranních hodinách a během následujícího týdne bude ozdoben 150 červenými a stříbrnými koulemi a rozzáří ho více než 150 krápníkových trubic, které připomínají sněžení,“ uvedla mluvčí Služeb města Pardubic Světlana Pozníková. Celý letošní rok žijí Pardubice symbolicky ve znamení perníku. Na vánoční strom budou proto umístěny perníkové motivy, na jejichž výzdobě se podíleli žáci a studenti Střední školy cestovního ruchu a grafického designu v rámci Podzimních městských slavností.

Instalace 85 vánočních motivů probíhá od začátku listopadu. Během adventu a Vánoc budou jimi osvíceny například ulice Jindřišská, Janova, U Divadla, Pernštýnské náměstí nebo třída Míru, na které jsou od loňského roku instalovány vánoční prvky, které korespondují s jejím nově zrekonstruovaným vzhledem. Téměř 97 % vánočních prvků je již v provedení LED systémů. Celkem se jedná o více než 75 tisíc LED diod.

V prosinci si vezměte na náměstí brusle!

„Překvapením letošního adventního období bude zastřešené ledové kluziště přímo v historickém centru města. Všichni, kdo dorazí, mohou obout brusle a užít si jízdu přímo v historickém srdci města. Ledová plocha tu vydrží od 2. až do 23. prosince!“ zve na kluziště Andrea Pavlíková, pověřená řízením Kulturního centra Pardubice, které trhy pořádá.

Mikuláš aneb Zelenobranské čertoviny a adventní trhy

V úterý 5. prosince bude Pernštýnské náměstí v obležení Mikuláše, čertů a andělů. Dorazí i sám Lucifer ve svém kočáře. Na všechny příchozí čekají čtyři pekelné stupně. Na ty největší hříšníky čeká dokonce tyrolský čert a místo sladkostí si vyslouží brambory a uhlí. Letos chystají pořadatelé oproti předchozím ročníkům novinku – na náměstí bude nejen tradiční peklo, ale i laskavé nebe. Všechny děti si budou moct vyzkoušet tematické soutěže – například hod bramborou, skákání v pytli či přetahování lanem. Mikulášská nadílka na Pernštýnském náměstí přinese napětí i radost – přesně tak, jak to má „na Mikuláše“ být.

V prosinci proběhnou od 6. do 23. 12. na Pernštýnském náměstí rovněž Adventní trhy. V termínu od 16. do 23. prosince budou ještě atraktivnější, neboť je každý den odpoledne obohatí zajímavý kulturní program a vánoční výtvarné dílny.

Štědrovečerní procházka

Na Štědrý den mohou obyvatelé tak jako každý rok vyrazit po vánoční nadílce do města, aby zde společně s přáteli strávili zbytek Štědré noci. Centrum města během sváteční noci znovu ožije nebývalým ruchem a stovky rodin vyrazí do slavnostně vyzdobených ulic provoněných svařeným vínem a punčem. Otevřeny budou kostely, galerie i muzeum na zámku a Zelená brána.

Kompletní přehled akcí:

Advent a Štědrovečerní procházka v Pardubicích 2017

Přijeďte strávit příjemný předvánoční čas do perníkových Pardubic!

Peklo – tradiční výstava
Magické postavy čertů a čertíků ve sklepě pod výstavním prostorem Mázhaus.
Místo konání: Šatlava pod výstavním prostorem Mázhaus
Termín: 14. 11. – 22. 12. 2017

Kouzlo betlémů
Betlém Petra Pauluse a něco navíc
Místo konání: Východočeské muzeum – zámek
Termín: 6. 12. 2017 - 7. 1. 2018

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu 3.12.
Řemeslný adventní trh zakončený rozsvícením vánočního stromu
Místo konání: Pernštýnské náměstí
Termín: 2. – 3. 12. 2017

Mikuláš aneb Zelenobranské čertoviny
4 stupně pekla pro zlobivé děti, nebe pro hodné děti, kočár s Luciferem a soutěže pro děti.
Místo konání: Pernštýnské náměstí
Termín: 5. 12. 2017, 16:30 – 18:30

Adventní trhy
Vánoční trhy, vánoční kolotoč. Novinka – umělá ledová plocha.
Místo konání: Pernštýnské náměstí
Termín: 6. - 15. 12. 2017

Adventní trhy s kulturním programem
Ukázky řemesel, inspirace pro vánoční dárky, rukodělné dílny, kulturní program. Novinka – umělá ledová plocha.
Místo konání: Pernštýnské náměstí
Termín: 16. - 23. 12. 2017

„Vánoční klasika“
Věroslav Neumann: Vánoce malých zpěváčků.  Suita vánočních koled pro dětský sbor a orchestr.  Jakub Jan Ryba: Česká mše vánoční Hej, mistře!
Místo konání: Sukova síň Domu hudby
Termín: 16. 12. 2017 v 18:00

Sladké Vánoce
Předvánoční atmosféra s hudbou a prohlídkou půvabných betlémů, vůně tradičních dobrot z perníku a čokolády, kvalitní káva, tvůrčí dílny vedené mistry svých oborů, hravé kreativní koutky pro děti.
Místo konání: rytířské sály, Zámek Pardubice
Termín:  9. 12. 2017

Silvestr s Komorní filharmonií
Co by to bylo za Silvestr bez živé hudby? Aneb – to nejlepší nakonec!
Místo konání: Sukova síň Domu hudby
Termín: 31. 12. 2017 od 16:00

Procházka Pardubicemi o Štědrém dnu 24. 12. 2017

Zelená brána
otevřeno  10:00  -15:00 a 21:30 až 24:00– prohlídka expozic a předbraní, vyhlídkový ochoz.

Zámek – Východočeské muzeum Pardubice a Východočeská galerie v Pardubicích
Štědrovečerní muzejní noc – 21:30 – 24:00 otevření vybraných expozic a výstav

Pernštýnské náměstí
tradiční Štědrovečerní zpívání České mše vánoční J. J. Ryby na schodech radnice ve 23:00 hodin

Východočeské divadlo Pardubice
Štědronoční zpívání v divadle - tradiční půlnoční setkání ve 24:00

Bohoslužby – římskokatolická farnost Pardubice

Kostel sv. Bartoloměje – otevřeno16:00 bohoslužba pro rodiny s dětmi
22:00 a 24:00 sváteční bohoslužby

Kostel Zvěstování Panny Marie – otevřeno 24:00

Kostel sv. Václava - Salesiáni Dona Boska – otevřeno 16:00 bohoslužba pro rodiny s dětmi
22:00  sváteční bohoslužba  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…