Pardubice si i pro příští rok udrží proinvestiční rozpočet

27.12.2023 11:31 | Tisková zpráva

Kladné provozní saldo, pokrytí již rozjetých projektů a proinvestiční rozpočet 2024. Takový bude po finanční stránce vstup města do nového roku, který radnice odstartuje s více jak třímiliardovým rozpočtem. Ten pokryje nejen projekty, které jsou již v běhu, ale i nové a pro Pardubice důležité investice.

Pardubice si i pro příští rok udrží proinvestiční rozpočet
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„Rozpočet bude proinvestiční, investiční výdaje jsou v příštím roce naplánovány na 860 milionů korun. Již druhý rok za sebou se nám daří sestavit rozpočet s kladným provozním saldem, které je pro nadcházející rok naplánováno na více než 110 milionů korun, což je i podle odborníků důležitý ukazatel finančního zdraví města. Kladné provozní saldo se nám navíc podařilo udržet i navzdory vládou schválenému balíčku, který pro nás jako město znamená výrazné snížení příjmů z rozpočtového určení daní a snížení příjmů z hazardu. Konkrétně v této oblasti město přijde o zhruba tři čtvrtiny výnosů z hazardních her, tedy až o 75 milionů korun, které si pro sebe sebrala vláda do státního rozpočtu,“ informuje první náměstek primátora zodpovědný za oblast ekonomiky a rozpočtu Jakub Rychtecký s tím, že v plánu rozpočtu na rok 2024 radnice nepočítá ani s žádným zvyšováním dluhové zátěže. Město bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem ve výši zhruba 3,23 miliardy korun.

Investice půjdou do infrastruktury a občanské vybavenosti

Investiční výdaje pro rok 2024 půjdou do projektů, které jsou již v realizaci, ale i do nových investičních akcí. „V příštím roce bude například zahájena úprava ulice K Vápence, která bude rekonstruována, zkapacitněna a postupně bude vybudován také sjezd z I/37 ke vznikajícímu terminálu Jih. Dokončena bude modernizace koupaliště Cihelna, na kterou máme pro příští rok vyčleněno 58 milionů korun. Připraveny máme také finanční prostředky ve výši 20 milionů korun na projektovou dokumentaci mostu kpt. Bartoše, s pomocí dotací se odbahnění dočká Čičák v parku Na Špici,“ sděluje primátora města Jan Nadrchal.

Mezi další velké investice, které radnice na příští rok chystá, patří rozšiřování občanské vybavenosti a zkvalitňování školských zařízení. „Odstartovat by měly práce na přístavbě MŠ Teplého s projektovou cenou 111 milionů korun, díky níž bude možné navýšit kapacitu školky o dalších 100 míst. V rozpočtu počítáme s kompletní rekonstrukcí stravovacího provozu ZŠ Spořilov za zhruba 23,5 milionu korun či sportovního areálu při ZŠ Prodloužená, ale i přípravami přístavby MŠ Dražkovice nebo ZŠ a MŠ v Pardubičkách. V rozpočtu máme pokryty také finance na zajištění stavebního povolení pro novou základní školu v Masarykových kasárnách s kapacitou 540 míst, kde máme v současné době zažádáno o územní rozhodnutí, a dokončena bude rekonstrukce hospodářského pavilonu včetně stravovacího provozu na MŠ Závodu míru,“ doplňuje k probíhajícím a plánovaným investicím náměstek Rychtecký, zodpovědný také za oblast školství.

Další větší investiční peníze půjdou také do Programu rozvoje bydlení, kde má město vyčleněno zhruba 111 milionů korun, což je zatím nejvyšší částka od doby fungování tohoto programu. Tento obnos umožní i komplexnější investice do bytových domů v majetku města. Nové kanalizace by se mohli dočkat konečně v Hostovicích a Opočínku. O dalších již připravovaných investicích, kde se finalizují projektové dokumentace, například tedy o Centru sociálních služeb Smysl v ulici Bělehradská či potřebné rekonstrukci basketbalové haly v rámci první etapy projektu Dukla sportovní bude rozhodnuto v průběhu roku 2024 v návaznosti na dotační možnosti města.

Radnice nebude zvyšovat daňovou zátěž občanům města

„Na jedné straně dojde v příštím roce ke snížení příjmů, které je způsobeno vládním daňovým balíčkem, na druhou stranu však očekáváme zvýšení příjmů z daně nemovitosti, která tyto propady alespoň částečně kompenzuje. Daň z nemovitosti centrálně navýšil stát a je příjmem obecních rozpočtů. Město tuto daň nijak nezvyšovalo, bylo to doopravdy rozhodnutí ze shora, vzhledem k rostoucím cenám nejen energií se naopak snažíme, aby poplatky města zůstaly stejné i v příštím roce,“ vysvětluje primátor města Jan Nadrchal. „Příjmy do městské pokladny navíc máme z nově zavedeného poplatku z pobytu, který hradí návštěvníci města. Obrovská inflace, zdražování energií, potravin a zvyšování DPH u některých položek dopadající na rozpočet pardubických domácností nás naopak vedly k tomu, že jsme se rozhodli našim občanům ještě více nenakládat, a i proto nezvyšujeme žádný z poplatků města. Naopak navyšujeme programy podpor města pro sociální a zdravotní služby, sportovní kluby, spolky, kulturní organizace, volnočasové aktivity na území města o deset procent. Věřím, že tyto prostředky alespoň částečně pomohou udržet cenovou dostupnost těchto služeb a aktivit pro pardubické rodiny,“ objasňuje Rychtecký.

Město má skvělé hodnocení finanční kondice

Pardubice navíc poprvé získaly v rámci střednědobého výhledu rozpočtu nejvyšší možné hodnocení od nezávislé společnosti CityFinance. Podle výsledků šetření společnosti obdrželo město hodnocení A+A+, kdy první písmeno značí finanční kondici, druhé stav financí. „Společnost ocenila zvýšení investic města, přírůstek obyvatel, zaměstnanců i žáků, nezávislost na dotacích a dobrou finanční kondici na opravy dosavadního i budování nového potřebného majetku,“ shrnul vedoucí ekonomického odboru pardubického magistrátu Ondřej Nečas. Druhou „známku“ A+ město získalo za vysokou kvalitu finančního řízení a plánování, nízký dluh se skvělými parametry, finanční likviditu a prakticky nulové dlouhodobé pohledávky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Multifunkční hřiště u Stříbrného rybníka je otevřeno, samotný areál nabídne ještě víc

7:04 Hradec Králové: Multifunkční hřiště u Stříbrného rybníka je otevřeno, samotný areál nabídne ještě víc

V pátek bylo otevřeno nově zrekonstruované hřiště v blízkosti kempu Stříbrný rybník. Využívat jej bu…