Partnerství Vyškov-Döbeln si letos připomíná pětadvacet let

28.02.2017 19:05

Pět evropských měst, pět kultur, pokaždé plodná spolupráce. Velmi viditelné výsledky přináší ta s německým Döbelnem, přičemž velkou zásluhu na tom má fakt, že partnerská smlouva vznikla už v roce 1992. Vyškov si tak s městem, jehož symbolem je obří holínka, letos připomíná 25 let partnerství.

Partnerství Vyškov-Döbeln si letos připomíná pětadvacet let
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

V první polovině května si Vyškované budou moci prohlédnout obrazy döbelnské malířky Olgy Scheck, která do města osobně přiveze několik svých prací. Obrazy představí v Turistickém informačním centru ve Vyškově. „Také vyškovská radnice naplánovala v turistickém centru zejména fotografickou výstavu k dlouholetému partnerství mezi oběma městy,“ připomněl místostarosta Vyškova Břetislav Usnul.

V polovině června se u německých partnerů uskuteční městské slavnosti. Zvou proto současné vedení města i bývalého starostu Kamila Krále, který byl na počátku devadesátých let nápomocný v uzavření dohody o partnerství. V souvislosti se setkáním se představí Vyškovský big band, který u západních sousedů dvakrát zahraje.

Partnerské město zároveň Vyškovu v rámci slavností nabídlo reklamní prezentaci v podobě brožur nebo upomínkových předmětů.

Město Vyškov navíc letos pořádá už tradiční letní tábor partnerských měst, který se uskuteční na konci července. Školáci se sejdou v rekreačním středisku Baldovec, které se nachází na území Moravského krasu. Samotný program bude zaměřený na sportovní a společenské aktivity a zahrnuje i zajímavé výlety do okolí. Cílem je rozvíjet komunikační schopnosti dětí a pomoci překonat také kulturní a společenské bariéry. „Jednotlivá partnerská města se v pořádání střídají, letos padla organizace tábora právě na Vyškov,“ doplnil místostarosta Usnul.

Velice vřelé vztahy pak panují mezi hasičskými jednotkami obou měst. Dlouhodobě si vyměňují zkušenosti, navštěvují se. Vyškovský sbor dobrovolných hasičů je tak na srpen pozvaný do Německa na den otevřených dveří.

Döbeln je pak pro Vyškov inspirující v případě charitativního setkání Běháme srdcem. Projekt je souběžně pořádaný partnerskými středními školami Gymnáziem a SOŠZE Vyškov s Lessing Gymnáziem Döbeln. Vítězem závodu, který hostí atletický ovál ve Smetanových sadech, není žádný z běžeckých týmů, ale nadační fond pro onkologicky nemocné děti. Běžci loni darovali přes 60 tisíc korun. Letošní ročník se uskuteční v pátek 5. května od 17 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Byty se sníženým nájemným radnice nabídne i singlům, chce ve městě udržet mladé

22:09 Brno: Byty se sníženým nájemným radnice nabídne i singlům, chce ve městě udržet mladé

I když berou průměrnou mzdu a na účtu jim přistane třeba třicet tisíc čistého, polovička platu padne…