Pelhřimov: Dotace jsou jen jedna část celkové podpory sportu

14.05.2017 19:07

Město Pelhřimov věnuje pozornost podpoře sportovního vyžití všech občanů, především však sportovnímu vyžití dětí a mládeže, a pro hodnotné využití jejich volného času poskytuje dotaci sportovním organizacím ke zkvalitnění jejich činnosti.

Pelhřimov: Dotace jsou jen jedna část celkové podpory sportu
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

„Město Pelhřimov věnuje pozornost podpoře sportovního vyžití všech občanů, především však sportovnímu vyžití dětí a mládeže, a pro hodnotné využití jejich volného času poskytuje dotaci sportovním organizacím ke zkvalitnění jejich činnosti. Poskytnuté dotace jsou doplňkovým příjmem sportovních organizací.“ Tato věta z úvodu „Zásad pro poskytování dotací na sportovní činnost z rozpočtu města Pelhřimova“ je jakýmsi mottem našeho rozhovoru s místostarostou města Pelhřimova Josefem Kochem, jehož tématem je podpora sportu z rozpočtu města.

Jakými způsoby město Pelhřimov podporuje (po finanční stránce) sportovní vyžití svých obyvatel?

Peněz, které se věnují do celé oblasti sportu, je poměrně hodně. Každoročně se investují prostředky na údržbu sportovních zařízení, jako je zimní stadion, plavecký bazén, sportovní hala.

Druhou částí jsou peníze, které je třeba vynaložit na provoz – na topení, na energie, na pracovníky, kteří zajišťují provoz těchto zařízení. Tyto prostředky jsou také nemalé.

Třetí skupinou je přímá podpora, tedy peníze, které prostřednictvím dotačních titulů, které v Pelhřimově existují, dostanou přímo jednotlivé kluby a tyto peníze kluby využijí na podporu své činnosti. V letošním roce to bylo celkem 8 miliónů korun. Je to o 500 tisíc korun víc než v roce minulém a meziroční nárůst je vždy zhruba v podobné výši, takže už z toho je zřejmé, že Pelhřimov tuto oblast nezanedbává. Těchto 8 miliónů se rozděluje do tří dotačních titulů: „Dotační titul města Pelhřimova - financování výkonnostního sportu“, „Dotace ze Zásad pro poskytování dotací na sportovní činnost z rozpočtu města Pelhřimova“ a Rozvojový fond Města Pelhřimova. Sportovní kluby mohou požádat o dotaci z jednoho či více dotačních titulů současně a samozřejmě musí splnit všechna stanovená kritéria, aby případnou dotaci získaly.

Zmíněných 8 miliónů korun bylo tedy rozděleno do těchto dotačních titulů následovně: u výkonnostního sportu byla letos rozdělena částka 1 800 000 korun a to mezi HC Lední medvědi muži s. r. o. (1 400 000 korun na podporu financování druhé ligy ledního hokeje v Pelhřimově – stejně jako loni), fotbalisty (300 000 korun) a florbalisty (100 000 korun). Pro letošní rok je tento fond vyčerpán.

Z druhého dotačního titulu „Dotace ze Zásad pro poskytování dotací na sportovní činnost z rozpočtu města Pelhřimova“ je letos rozdělováno 5 605 000 korun. O dotaci letos požádalo 22 sportovních klubů, tedy o dva kluby víc než loni (přibyl Beachwell z. s. a FC Maraton z. s.).

Důležité je zmínit, že z tohoto titulu bude dotováno celkem 2201 registrovaných členů sportovních oddílů v Pelhřimově. Vzhledem k tomu, že Pelhřimov má zhruba 16 000 lidí, můžeme říci, že každý zhruba osmý občan města Pelhřimova nebo jeho místních částí je registrovaným členem nějaké sportovní organizace. Oproti roku 2016 se poměrně výrazně navýšila členská základna – celkem o 363 členů, z toho v mládežnické kategorii o 218 členů.

Průměrná podpora na mládež na jednoho člena je 3000 korun.

Celková poskytnutá dotace pro každý oddíl má vždy dvě oddělené části: dotaci na provoz a dotaci na činnost. Můžete to vysvětlit podrobněji?

Z dotace na provoz hradí kluby veškeré náklady spojené s jejich činností, jako jsou nájmy sportovních zařízení, poplatky za registrace v soutěžích, náklady na rozhodčí a podobně. Druhou kategorií jsou dotace na činnost, z této oblasti mohou kluby hradit například vybavení, cestovné a podobně. Ani z jedné kategorie nelze hradit mzdové náklady kohokoliv, kdo se na činnosti podílí. V letošním roce se na provoz z celkové dotace vynaloží částka 4 908 000 korun, na činnost 609 000 korun. Tím, že tu první kategorii dotujeme výrazně víc, vytváříme podmínky pro to, aby děti mohly sportovat, umožňujeme zaplatit provoz oddílu. Další část nákladů už oddíly musí financovat z dalších zdrojů. My jako město nemáme za cíl plně sponzorovat činnost klubu, ale vytvářet podmínky pro jeho fungování.

Dotace na provoz je u jednotlivých oddílů různá a vychází z prokazatelných nákladů za minulé období, dotace na činnost je odvozena od počtu členů jednotlivých oddílů.

Tímto rozdělením celkové dotace na uvedené kategorie se pro všechny oddíly vytvářejí srovnatelné podmínky a byla odstraněna diskriminace, která existovala v minulosti, kdy byly oddíly rozděleny do jednotlivých skupin s odlišnými dotacemi.

Třetí dotační titul je Rozvojový fond Města Pelhřimova - Sportovní aktivity 2017. Tento fond je dotován částkou 300 000 Kč, žadatelem může být právnická nebo fyzická osoba se sídlem v Pelhřimově, popř. působící v katastrálním území Pelhřimov a jeho místních částech. Cílem programu je podpora účelného trávení volného času s aktivním zapojením široké veřejnosti.

Vyhlašován je v dubnu a peníze přiděluje rada města na návrh sportovní komise. Maximální výše dotace pro jednoho žadatele je v tomto dotačním titulu 40 000 Kč. Za připomenutí stojí, že pro nepředvídané okolnosti je v rezervním fondu pro rok 2017 nepřidělená částka ve výši 383 000 Kč.

Jaké jsou zkušenosti po prvním roce fungování nového systému dotací na sport?

Budou se ještě provádět analýzy, ale už teď se ukazuje, že nově zavedené dotační tituly vytváří oddílům dobré podmínky pro činnost, nezpůsobily žádnému oddílu existenční problémy a určitě není nutné předělávat celý systém. Určité změny bychom ale chtěli provést a měly by směřovat do oblasti prokazování členů jednotlivých klubů. Cílem je zamezit možnosti, že by některé oddíly kvůli získání vyšší dotace neoprávněně navyšovaly počty svých členů. Máme připravené náměty, které bychom do prázdnin chtěli prodiskutovat se všemi oddíly a na základě zkušeností a zpětných vazeb bychom pak provedli návrh změn „Zásad pro poskytování dotací“. Předpokládáme ale jen dílčí úpravy.

Několik údajů na doplnění informace o podpoře sportu ze strany města v Pelhřimově:

Provozní náklady na sportoviště za rok 2016

• Plavecký bazén         6 600 000 korun
• Zimní stadion           2 800 000 korun
• Sportovní hala          4 200 000 korun
• Venkovní hřiště        2 700 000 korun
• Tenisová hala              200 000 korun
CELKEM                 16 600 000 korun

(př)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…