Pelhřimov: Kašna je zakrytá, zima může přijít

11.11.2017 20:01

Kašna sv. Jakuba na Masarykově náměstí v Pelhřimově je připravena k „zimnímu spánku“. Její zazimování provedli ve středu ráno pracovníci Technických služeb města Pelhřimova.

Pelhřimov: Kašna je zakrytá, zima může přijít
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Ti nejprve vypustili vodu a důkladně vyčistili a zkontrolovali vnitřek. Pak přišlo na řadu usazení a smontování konstrukce z kovových rámů kolem sloupu uprostřed kašny. Na ten pak pracovníci technických služeb postupně nasadili speciální bednění, které se skládá ze šesti částí. Bednění je vyrobeno z jeklové konstrukce s palubkovým pobitím a pokrytým hnědým šindelem a každá část váží dobrých 200 kilo, takže nešlo o žádnou jednoduchou práci. Posledním krokem pak bylo zakrytí spojů mezi jednotlivými díly uzamykatelného poklopu.

Kašna na náměstí v Pelhřimově je poprvé zmiňována roku 1546. Dnešní podoba kašny je z roku 1828. Uprostřed kašny stojí osmiboký sloupek se zdobenou římsou, na níž je čtyřboká hlavice se čtyřmi lvími hlavami, chrlícími vodu. Na vrcholu hlavice je umístěna socha sv. Jakuba, který je kromě jiného i patronem poutníků. Umístění jeho sochy na kašně je symbolické. Město má totiž ve znaku poutníka a název Pelhřimov je odvozen od latinského Pelegrimus, což v podstatě znamená poutník, takže sv. Jakuba můžeme považovat i za patrona Pelhřimova.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…