Pelhřimov: Kašnu ochrání před zimou speciální bednění

09.11.2018 16:05

Kašna sv. Jakuba na náměstí v Pelhřimově dostala ve čtvrtek 8. listopadu, stejně jako každý rok zhruba touto dobou, slušivý poklop, který ji bude chránit před zimní nepohodou.

Pelhřimov: Kašnu ochrání před zimou speciální bednění
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Zazimování provedli v ranních hodinách pracovníci Technických služeb města Pelhřimova. Ti nejprve vypustili vodu a vyčistili vnitřek kašny, poté usadili a smontovali konstrukci z kovových rámů kolem sloupu uprostřed kašny a na ten pak postupně nasadili speciální bednění, které se skládá ze šesti částí. Toto bednění je vyrobeno z jeklové konstrukce s palubkovým pobitím a pokrytým hnědým šindelem.


Kašna na náměstí v Pelhřimově je poprvé zmiňována roku 1546. Dnešní podoba kašny je z roku 1828. Uprostřed kašny stojí osmiboký sloupek se zdobenou římsou, na níž je čtyřboká hlavice se čtyřmi lvími hlavami, chrlícími vodu. Na vrcholu hlavice je umístěna socha sv. Jakuba, který je kromě jiného i patronem poutníků. Umístění jeho sochy na kašně je symbolické. Město má totiž ve znaku poutníka a název Pelhřimov je odvozen od latinského Pelegrimus, což v podstatě znamená poutník, takže sv. Jakuba můžeme považovat i za patrona Pelhřimova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…