Pelhřimov: Moderní technologie pomáhají pečovat o městskou zeleň

08.01.2023 13:06 | Tisková zpráva

Na podzim loňského roku byly na dvou památných stromech v Javorové aleji provedeny tahové zkoušky včetně analýzy AdBiAn 4.

Pelhřimov: Moderní technologie pomáhají pečovat o městskou zeleň
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

AAdBiAn (Advanced Biomechanical Analysis) je nová pokročilá biomechanická analýza, kterou vyvinuli brněnští IT odborníci ve spolupráci s místními arboristy. Nový software AdBiAn pracuje s daty, které specialisté nasbírali v terénu. V praxi je proveden scan kmene při využití technologie TrueDepth kamery, která je u novějších smartphonů používána pro rozpoznávání obličeje. Data pak putují na server, kde probíhají výpočty a vytvoří se 3D model stromu.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Software následně dokáže vypočítat odolnost vůči větru, zlomu a vývratu. Stanoví bezpečnostní koeficient, který ukazuje, jaká je míra stability stromu a jakým pěstebním zásahem ho lze stabilizovat. Pomáhá tak stanovit, jak se o stromy správně starat a tím přispívá k jejich lepší životnosti. Software umí spočítat i pozitiva, která strom okolí přináší – na základě vstupů je možné odvodit například to, kolik CO2 strom uloží či jak přispěje k ochlazení okolní teploty. Žádoucí je zachovat co nejvíce zeleně ve městech, v kterých pomáhá snižovat teplotu.

Kromě záchrany hodnotných stromů umožňuje software i opak – včasné odhalení poškozených a nebezpečných stromů, které na pohled působí zdravě. Z městské zeleně je tak možné odstranit stromy, u kterých hrozí zlom či vývrat a pro své okolí tak představují riziko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.