Pelhřimov: Nová kritéria pro přijímání osob do domova pro seniory

16.10.2017 16:47

V Kraji Vysočina je dvacet čtyři domovů pro seniory, jedenáct z nich zřizuje kraj, zřizovateli dalších jsou obce, církve či soukromé organizace. Kraj Vysočina má k dispozici necelé tři tisíce míst a podle sdělení na webových stránkách krajského úřadu se čekací doby pohybují od dvou měsíců do dvou let, kdy záleží na stavu žadatele, ale také na jeho požadavcích například na velikost pokojů, počet spolubydlících apod.

Pelhřimov: Nová kritéria pro přijímání osob do domova pro seniory
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Odhadem chybí v celé České republice v domovech pro seniory na 60 tisíc míst, řada osob, které již nemohou být samy doma, tak tráví čekací dobu v nemocnicích, ať již na akutních či sociálních lůžkách.

Služba pro ty nejpotřebnější

Právě Pelhřimov je jednou z obcí, která do vybudování vlastního domova investovala, a pravidelně také dává finanční prostředky na jeho provoz a údržbu. Takto jsou naplněny potřeby 101 seniorů odkázaných na častou pomoc v naplnění základních potřeb. Další obce, které mají vlastní domov, jsou například Pacov, Telč, Světlá nad Sázavou… Občané Pelhřimova tedy nejsou v tomto ohledu odkázáni na krajská zařízení a mohou využít služeb vlastního domova přímo v místě. Prostřednictvím dalších služeb potom obec zajišťuje péči i o další občany, kteří se bez pomoci jiných osob neobejdou. Na 50 osob bydlí například ve dvou domech s pečovatelskou službou, stovce starších lidí se denně rozváží obědy, o řadu klientů pečujeme doma, kdy jim naše pečovatelky pomáhají s nákupy, stravou, úklidem, ale i osobní hygienou.

Náklady na lůžko v domově pro seniory jsou ve srovnání s jinými službami velmi vysoké, a to zejména proto, že jsou zde k dispozici nepřetržitě jak pečovatelky, tak i zdravotní sestry, které jsou schopné vyhodnotit zdravotní stav klienta a zajistit v případě potřeby konzultaci lékaře. Domovy pro seniory jsou právě z tohoto důvodu určeny hlavně pro osoby, které se neobejdou bez téměř trvalé přítomnosti a pomoci jiného člověka, vesměs jde o osoby ve třetím a čtvrtém stupni závislosti, v praxi tedy osoby nepohyblivé, nebo v pohybu velmi omezené, kterým je třeba pomáhat se stravou, oblékáním, osobní hygienou.

Domovy se zvláštním režimem jsou zase určeny těm, kteří jsou v duševní oblasti postiženi do takové míry, že by mohli sami doma ohrozit sebe nebo někoho ve svém okolí, způsobit si úraz, odejít z domu a již netrefit zpátky apod. Právě z důvodů vysokých nákladů na lůžko v domově pro seniory je obecně v České republice trend podporovat seniory v co nejdelším setrvání doma v jejich přirozeném prostředí, pomineme-li ekonomické důvody, etickým aspektem je také to, že senioři své domácí prostředí opustit nechtějí a uchylují se k tomu skutečně až ve chvíli, kdy to již doma sami nezvládají.

Z důvodu, abychom uspokojili ty nejpotřebnější občany z Pelhřimovska, přistoupili jsme v září ke změně kritérií v přijímání žadatelů do domova pro seniory. Chceme skutečně sloužit hlavně občanům Pelhřimova a blízkého okolí a proto jsme skupinu osob, které do domova mohou podat žádost, omezili pouze na místní občany a lidé z míst mimo spádovou oblast, např. Pacovsko, Humpolecko, Jihlavsko, jsou zamítáni. Současně jsme povinni poskytovat službu hlavně lidem, kteří to doma objektivně nemohou zvládnout ani s pomocí rodiny či pečovatelské služby, proto jsme upravili kritéria pro vyhodnocení sociální a zdravotní situace žadatele tak, abychom dokázali zjistit skutečný stav a umístit co nejdřív právě ty, kteří sami doma být nemohou. Ráda bych na tomto místě poděkovala pracovníkům místního oddělení ODN, s nimiž je v tomto duchu skutečně výborná spolupráce a snaží se s námi na co nejméně komplikovaném přemisťování budoucích klientů spolupracovat. Věříme, že se nám tímto způsobem podaří zkrátit čekací doby pro nejpotřebnější, ty se aktuálně pohybují v čase od 3 do 6 měsíců.

Úkol do budoucna: Navýšení kapacity

Osobám, kterým služba domov pro seniory nemůže být nabídnuta, se snažíme vyjít vstříc pomocí pečovatelské služby. Naše pečovatelky jsou schopné se i doma postarat o člověka, který je velmi omezen v pohybu, mimo péči o domácnost pomáhají i se stravováním, osobní hygienou či pohybem. Provozní dobu služby jsme od září rozšířili až do 19 hodin, je možné si tedy objednat pomoc i s večerními úkony, nebo například v případě potřeby akutní pomoci – nevolnost, pád – naše pečovatelky do 19 hodin s žádostí o pomoc kontaktovat.

V celé České republice je trend rozvíjet sociální služby a investovat prostředky nejen do jejich množství, ale i do jejich kvality. Z tohoto důvodu i náš domov požádal o certifikaci Značka kvality, abychom získali zpětnou vazbu na naši službu nejen od laické veřejnosti, ale i odborné, a do budoucna uvažujeme o mírném navýšení kapacity. Od ledna bude zatím v domově navíc o jedno lůžko, víme ale, že navyšování kapacity bude našim dalším úkolem. Další informace o našich službách i o procesu přijímání klientů do domova získáte ZDE.

Petra Kratochvílová, ředitelka DpsP

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…