Pelhřimov: Nové orientační prvky pro zrakově postižené

13.11.2017 10:03

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) v Pelhřimově uspořádala oblastní shromáždění. Mezi zrakově postižené občany zavítali i zástupci města – místostarosta Josef Koch, vedoucí odboru sociálních věcí městského úřadu Jana Sládková a Magda Chlumová z Úřadu práce Pelhřimov.

Pelhřimov: Nové orientační prvky pro zrakově postižené
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Místostarosta Josef Koch v úvodu mimo jiné připomněl, že v Pelhřimově (v ul. Boženy Němcové a na Táborské ulici) v současné době vznikají dvě nová parkoviště, u kterých budou vyhrazena parkovací místa pro zdravotně postižené. Dále zmínil, že se jedná o vhodném umístění „sbírkového psa“ (kasička v podobě vodicího psa, kterou provozuje SONS ČR - peníze, které do ní dárci věnují, budou použity k činnosti ve prospěch zrakově postižených občanů). Tyto pokladničky v podobě vodicích psů by se mohly objevit např. v prostoru vstupního vestibulu ve sportovní hale, v kině nebo divadle a v prostoru bufetu, který je na městském úřadě.

Místostarosta dále informoval přítomné o podpoře města pro sociální oblast, připomněl aktuální dění ve městě a plánované investice v příštím roce, kde je jednou z nejdůležitějších akcí vybudování okružní křižovatky pod Kalvárií.

Poté reagoval mimo jiné na dotaz, týkající se možného přesunutí jedné zastávky MHD na jiné místo, které by bylo z hlediska zrakově postižených bezpečnější. „Pokud máte nějaký problém, nebojte se tu situaci popsat a pošlete ten email komukoliv na město. Pokud se zrovna netrefíte na toho, kdo má v dikci tuto oblast, tak si to příslušní pracovníci mezi sebou předají,“ zdůraznil. Pokud jde konkrétně o nalezení vhodnějšího místa pro zastávku, patří podle něj tato věc do kompetence hospodářského odboru, ale celou záležitost je třeba konzultovat s policií, dodržet předepsané vzdálenosti a další náležitosti. „Pokud to bude možné, tak se to zrealizuje, pokud to nebude možné, obdržíte vysvětlení, proč to možné není,“ uvedl místostarosta.

Novinky pro zrakově postižené

V další části programu informovala předsedkyně pelhřimovské oblastní odbočky SONS Ivana Karašová přítomné o orientačních prvcích pro zrakově postižené v budově Městského úřadu na Pražské a o itineráři tras na stránkách města www.mupe.cz, který ve zvukové podobě popisuje pro nevidomé trasu od městské dopravy na Pražské k městskému úřadu. Další informace se týkala sbírky Bílá pastelka (ta proběhla ve městě ve spolupráci s Hotelovou školou a SPŠ a SOU Pelhřimov v říjnu), při které se vybralo celkem 11672 korun. Zkušenosti studentů z uvedených škol, kteří chodili po městě s kasičkami, byly dobré, takže sbírka se bude zřejmě realizovat i v příštím roce.

Vedoucí odboru sociálních věcí Jana Sládková připomněla přítomným otázky poskytování příspěvků pro zdravotně postižené občany, důležité kontakty a zdůraznila, že pracovnice odboru mohou navštívit žadatele i doma, pomoci mu s vyplněním žádosti, dohodnout další postup a podobně. „Vždycky se budeme snažit najít pro vás tu nejlepší cestu,“ zdůraznila.

Na závěr pak přítomní poblahopřáli dlouholeté předsedkyni pelhřimovské odbočky SONS paní Karle Strejčkové k životnímu výročí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…