Pelhřimov: Pěstounská péče je zdlouhavý proces

16.10.2019 16:29

Ve dnech 14. - 18. října 2019 probíhá v Kraji Vysočina pod záštitou Krajského úřadu Kraje Vysočina a Ministerstva práce a sociálních věcí „Týden pěstounství“. Do akce se zapojily orgány sociálně-právní ochrany dětí při městských úřadech a nestátní neziskové organizace z různých koutů regionu.

Pelhřimov: Pěstounská péče je zdlouhavý proces
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Den otevřených dveří na oddělení sociálně právní ochrany dětí v Pelhřimově, který se konal v pondělí 14. října v budově Městského úřadu, přinesl veřejnosti odpověď na otázku, jak se stát náhradním rodičem a poskytl odborné sociální poradenství a směr, jak pomoci dítěti naplnit jeho potřeby a zajistit mu bezpečné prostředí pro jeho vývoj v náhradní rodině. Odborné poradenství mimo jiných zajistili vedoucí odboru sociálních věcí Jana Sládková a Petra Kožiaková, pracovnice Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Občané z Pelhřimova a okolí tak měli možnost účastnit se doprovodných aktivit, shlédnout výstavu a dokumentární film „Rodiče napořád“.

OSPOD v Pelhřimově eviduje 33 pěstounských rodin z toho je 13 rodin nepříbuzenská péče a 20 rodin je péče příbuzenská. Celkem se jedná o 46 dětí umístěných v pěstounských rodinách. Z hlediska počtu umístěných dětí v pěstounských rodinách rok od roku stoupá.

Pěstounská péče je jedna z forem náhradní rodinné péče, kdy pěstoun poskytuje zázemí dítěti. V tomto případě pěstoun nemá vůči svěřenému dítěti vyživovací povinnost (jako rodič nebo osvojitel), proto mu za tuto službu stát přispívá na výživu dítěte, což závisí na věku dítěte a stupni závislosti a vyplácí mu odměnu za výkon pěstounské péče, která se odvíjí od počtu dětí v pěstounské péči.

Nemůže-li o dítě osobně pečovat žádný z biologických rodičů ani poručník, může soud svěřit dítě do pěstounské péče, která se dělí na pěstounskou péči na přechodnou nebo dlouhodobou dobu (příbuzenská, nepříbuzenská). Cílem náhradní rodinné péče je tedy vytvořit pro přijaté dítě stabilní zázemí v rodině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…