Pelhřimov: U kostela svatého Bartoloměje byla vysazena nová lípa

30.04.2021 15:47

Pracovníci technických služeb města Pelhřimov vysadili v ulici Solní před kostelem svatého Bartoloměje zhruba desetiletou lípu jako náhradu za starou a nemocnou lípu, která byla pokácena v březnu letošního roku.

Pelhřimov: U kostela svatého Bartoloměje byla vysazena nová lípa
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Nová lípa byla upevněna způsobem podzemního kotvení. V praxi to znamená, že strom byl ukotven za bal pomocí několika popruhů, upevněných v půdě kotvami z „černého železa“ s jedním popruhem s ráčnovým napínákem. Kotvy pak byly do země usazeny speciální zatloukací tyčí. Technické služby zvolili tuto variantu především z estetického důvodu, jelikož způsob kotvení pomocí dřevěných kůlů by nebyl v tomto prostředí esteticky vzhledný.

Aby byla úprava prostoru před kostelem svatého Bartoloměje kompletní, došlo i na ošetření vzrostlých stromů. Ve středu 28. dubna provedla certifikovaná firma Farárik prořez koruny rozvětvených stromů. Stromolezci odborně a zodpovědně odstranili proschlé a nemocné větvě, a přitom předvedli vskutku akrobatické kousky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…