Pelhřimov: Velikonoce v muzeu rekordů

29.03.2018 18:18

Velikonoce jsou tady a Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově se může při té příležitosti pochlubit další zajímavostí, která obohatila jeho bohatou expozici.

Pelhřimov: Velikonoce v muzeu rekordů
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Jedná se o formy na velikonočního beránka, které jsou součástí největší české sbírky těchto předmětů, kterou vlastní paní Jaroslava Holinová z Libiše. Tato sbírka čítá celkem 386 forem a nedávno byla slavnostně zaevidována v pelhřimovském Domě dobrých dnů do České databanky rekordů.

Sbírka obsahuje 303 keramických a kameninových forem, dále 11 plechových, 10 hliníkových a dvě litinové formy, ale i pět sádrových forem, tři plechové na tvarování čokolády a 34 dřevěných forem (ty slouží k tvarování másla a sýra). Formy jsou z různých míst České republiky i Evropy a nejstarší pochází z doby kolem roku 1800.

Kromě části této rekordní sbírky se ale v Muzeu rekordů a kuriozit nachází řada dalších velikonočních exponátů, které určitě stojí za prohlídku: největší kraslice ze dřeva, nejmenší malované kraslice, kraslice z největšího počtu křepelčích vajíček, největší odrátovaná keramická kraslice, nejdelší velikonoční pomlázka a nejdelší naplétaná pomlázka z osmi prutů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

7:04 České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

Paměť národa Jižní Čechy má od letošního dubna vypůjčenou Kendeho vilu, dům z roku 1920, zakoupený m…