Pelhřimov: Veřejné projednání nabídlo diskusi o chystané rekonstrukci ulic

21.02.2023 9:15 | Tisková zpráva

Ve čtvrtek 9. února se v Pelhřimově uskutečnilo veřejné projednání k plánované rekonstrukci ulic Válkova, K. H. Borovského, Primase Hrůzy, Prim. MUDr. J. Pujmana, Pod Šancemi, Pichmannova a Na Hradišti.

Pelhřimov: Veřejné projednání nabídlo diskusi o chystané rekonstrukci ulic
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Široká veřejnost tak měla jedinečnou příležitost podrobně se seznámit s připravovanou rekonstrukcí, vyjádřit své náměty a připomínky k ní a prodiskutovat vše s odborníky z různých oblastí. Program zahájil místostarosta Zdeněk Jaroš, který mimo jiné uvedl, že v současné době existuje pouze studie dopravního řešení. 

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28581 lidí
„Na projektové dokumentaci se pracuje od prosince loňského roku, dokončena bude v letošním roce. V následujících letech je pak plánována samotná realizace jednotlivých etap,“ doplnil místostarosta.

Prokurista Pelhřimovské vodárenské s.r.o. Rudolf Cífka poté seznámil přítomné s obnovou infrastruktury – vodovodů a kanalizací v jednotlivých lokalitách. „Vodovod ve čtvrti s rodinnými domy, byl vybudovaný postupně mezi lety 1931 až 1987, první kanalizace začaly vznikat v padesátých letech minulého století. Vodovod je zbudovaný z šedé litiny bez vnitřní výstelky, ve vodě je zaznamenán vyšší obsah železa, který zapříčiňuje zbarvení pitné vody,“ pohovořil o záměru obnovy vodovodu. Dále například uvedl, že je nezbytné odvézt dešťovou vodu z jednotné kanalizace z oblasti ulice Vlásenická a z míst, kde vznikne dle územního plánu nová výstavba. Odvod vody povede ulicí Primase Hrůzy do Strachovských rybníků a dál štolou až do říčky Bělé.

Projektant Martin Liška přiblížil navrženou dopravní studii v rezidenční zóně. Mimo jiné uvedl, že navržená úprava ve čtvrti vymezené Strachovskou a Vlásenickou ulicí a ulicí Boženy Němcové řeší zklidnění dopravy snížením povolené rychlosti na 30 kilometrů v hodině. Ke snížení rychlosti projíždějících aut mají přispět i zvýšené křižovatkové plochy. Nově vybudovaná parkovací stání budou zhotovena z dlažby, která umožňuje vsakování dešťové vody.

Hojnou diskusi a kritiku vyvolala například právě změna provozu na jednosměrný ve Válkově ulici nebo výsadba stromů v některých ulicích. Lidé odůvodňovali nechtěnou výsadbu stromů, tím že mají zahrady u rodinných domů. Město však preferuje dostat zeleň do veřejného prostoru, která je pro život ve městě velmi důležitá, hlavně v letních měsících. Je však naprosto zásadní zvolit vhodnou výsadbu pro jednotlivé lokality, jak uvedla ve své prezentaci Simona Kosová, odbornice na zeleň. S poznatky, které vzešly z veřejného projednávání, se bude pracovat při dalších přípravách rekonstrukce ulic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Proběhne jarní deratizace

13:37 Vsetín: Proběhne jarní deratizace

Ve dnech 20. května, 27. května a 3. června bude specializovaná firma provádět pravidelnou deratizac…