Pelhřimov: Voda v nádrži Chobot se čistí biologickým procesem

28.11.2021 14:56 | Tisková zpráva

Na počátku listopadu se uskutečnila závěrečná kontrolní a kolaudační prohlídka investiční akce „Odbahnění a stavební úpravy malé vodní nádrže Chobot, m.č. Pejškov“.

Pelhřimov: Voda v nádrži Chobot se čistí biologickým procesem
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Tento rybník dlouhodobě sloužil jako víceúčelová nádrž, která zajišťovala zdroj požární vody v obci Pejškov a dále plnila rybochovný, závlahový a krajinotvorný účel. Všechna její využití jsou po provedení stavebních prací zachována a jsou navíc kvalitativně zlepšeny parametry jakosti zadržované vody.

Nádrž Chobot navíc bude nově chráněna, v našem regionu zatím neobvyklým způsobem, před opětovným zanášením povrchovými splaveninami. Mimo jiné byla nově osazena sedimentační jímka s odlehčovací komorou, elektro přípojka NN pro napájení čerpadla k odsávání usazeného sedimentu a dále byly vytvořeny tzv. litorální zóny (horizontální, stabilizační, vertikální) o celkové ploše 580 m2, které podpoří svojí funkcí biologické čištění nátokových a akumulovaných vod.

Litorální zóna (pobřežní pásmo) je část nádrže, kde byly uměle vytvořeny štěrkové plochy a hrázky a na nich vysazeny vodní rostliny, které mají čistící funkci, přispívají k lepší kvalitě vody, a které zabraňují tvorbě nežádoucích vodních řas. Velkým přínosem litorálních zón je také estetické hledisko. Rostliny v zónách kvetou, rozrůstají se a lákají spoustu druhů mnoha vodních živočichů. Tím pádem se zvyšuje rozmanitost a různorodost celého okolí vodní nádrže. Voda takto čištěná biologickými procesy je navíc měkká, přirozeně čistá a nezatěžuje kůži případných koupajících se osob dezinfekcí.

Výše popsaná investiční akce byla v Pejškově realizována v období 04-09/2021 a byla financována společnými prostředky Města Pelhřimov (826 749 Kč) a dotací Ministerstva zemědělství ČR (1 926 000 Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …