Pelhřimov: Významnou etapu historie města připomíná nová kniha

03.12.2017 15:53

Jednu z nejvýznamnějších událostí v dějinách Pelhřimova přibližuje unikátní publikace, která byla ve freskovém sále Muzea Vysočiny slavnostně představena veřejnosti.

Pelhřimov: Významnou etapu historie města připomíná nová kniha
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Publikace, kterou vydala Nová tiskárna Pelhřimov, se jmenuje Kniha o koupi pelhřimovského statku a je edicí (přepisem originálního pramene s vysvětlujícími poznámkami) textu, který zachycuje očima měšťanů spor s Karlem z Říčan, vrchností Pelhřimova, ohledně práva vařit pivo a prodávat ho do okolních vesnic. Spor nakonec skončil tím, že si měšťané v čele s tehdejším primátorem Janem Hrůzou pelhřimovské panství (statek) koupili a díky tomu se Pelhřimov mohl stát v roce 1596 královským městem. Autory publikace jsou historici a archiváři Karel Kratochvíl, Pavel Holub, Lenka a Zdeněk Martínkovi.

Že historie Pelhřimova je zajímavé téma, to naznačila i účast na slavnostní prezentaci knihy, kde se sešlo více než sedm desítek návštěvníků, mezi nimiž nechyběl ani starosta Pelhřimova František Kučera. Během programu, který moderovala Miroslava Kvášová z Muzea Vysočiny Pelhřimov, promluvili ředitel Muzea Vysočiny Pelhřimov Ondřej Hájek, ředitel Moravského zemského archivu Brno Ladislav Macek a ředitel odboru Archivu hlavního města Prahy doc. Václav Ledvinka. Ten při svém hodnocení knihy mimo jiné ocenil skutečnost, že autoři edice nepřevyprávěli její obsah, ale vědomě a správně jej ponechali na budoucích čtenářích a badatelích, kterým „připravili půdu“ tím, že podrobně objasnili všechny podstatné okolnosti a souvislosti vzniku daného spisu a přesně faktograficky popsali dobovou realitu města Pelhřimova. Ocenil také vědecky velmi seriózní řešení otázky autorství knihy. „Děkuji editorům i všem ostatním za opravdu poctivě odvedenou práci. Přeji jim, aby tato edice splnila svůj účel, o čemž nepochybuji vzhledem k jejímu bez nadsázky profesionálnímu provedení, ale přeji také, aby tato sličná kniha (to je má poklona jejímu vydavateli), měla úspěch nejen u nás badatelů, ale i u obyčejných čtenářů,“ řekl na závěr doc. Václav Ledvinka.

Po symbolickém uvedení knihy do života a hudebním vystoupení skupiny Ars Camerata pak následoval závěrečný bod programu – beseda s autory (přesněji řečeno editory) knihy, kteří přiblížili práci na jejím vzniku a odpovídali na dotazy přítomných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…