Peníze na rozvoj knihoven z hejtmanství získala i Městská knihovna Prostějov

07.03.2021 17:02

Bezmála třináct miliónů korun uvolnil Olomoucký kraj na podporu regionální funkce knihoven. Jde o peníze, za které i ty nejmenší knihovny v odlehlých obcích mohou nakupovat nové publikace, aby přilákaly čtenáře.

Peníze na rozvoj knihoven z hejtmanství získala i Městská knihovna Prostějov
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

„Není vůbec jednoduché přilákat v dnešní době ke knihám mladé čtenáře. Knihovny, které to dovedou, si podporu zaslouží. Řada z nich navíc funguje jako místo, kde se, když je to možné, setkávají během zajímavých akcí lidé napříč generacemi,“ řekl hejtman Josef Suchánek. Finanční prostředky na svůj rozvoj získala také Městská knihovna Prostějov.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Výkon regionálních funkcí koordinuje příslušná krajská knihovna. Pověřené instituce pak zajistí nejen metodickou a organizační pomoc, ale také další odborné služby pro 473 základních knihoven, které na území kraje zřizují města a obce.

„Stejně jako další kulturní instituce i knihovny zasáhla opatření v souvislosti s pandemií koronaviru. Teď dělají vše pro to, aby svoje služby mohly dál nabízet. Řada knihoven otevřela okénka, jejichž prostřednictvím si čtenáři půjčují knihy. Jde tak o jednu z mála částí kultury, která funguje navzdory současnému stavu,“ uvedl radní pro oblast kultury Jan Žůrek.

Knihovny se navíc i letos mohou ucházet o další finance hned ze dvou krajských dotačních programů, v nichž je zhruba šestnáct miliónů korun. Například díky programu obnovy drobného majetku mohou získat peníze na dovybavení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…