Písečtí školáci si vyzkoušeli roli zastupitelů

24.06.2018 10:36

Starší žáci píseckých základních škol zaplnili v pátek 22. června dopoledne velký sál Kulturního domu v Písku. Konalo se zde zasedání žákovského zastupitelstva.

Písečtí školáci si vyzkoušeli roli zastupitelů
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Starší žáci píseckých základních škol zaplnili v pátek 22. června dopoledne velký sál Kulturního domu v Písku. Konalo se zde zasedání žákovského zastupitelstva. Vybraní zástupci školních parlamentů měli možnost usednout na místa skutečných zastupitelů a vyzkoušet si na dvě hodiny jejich roli. Proto, aby jednání bylo co nejvěrnější, za jednací stoly usedli také čtyři zastupitelé města, starostka Eva Vanžurová a místostarosta Jiří Hořánek.

„Nápad uspořádat simulované zastupitelstvo pro starší žáky základních škol vzešel zhruba před dvěma měsíci z jednání na písecké radnici, kde se starostka města setkala se zástupci školních parlamentů,“ říká Marie Cibulková, vedoucí odboru školství a kultury, který akci organizačně zajišťoval.

Práci s hlasovacím zařízením i mikrofony si mládež osvojila téměř okamžitě. V krátké úvodní prezentaci byli mladí zastupitelé seznámeni s fungováním samosprávy a s jednacím řádem. Za soustředěné pozornosti diváků - spolužáků, si patnáct vybraných zástupců škol vyzkoušelo, jak předkládat návrhy usnesení, protinávrhy, jak dobře přednést důvodovou zprávu a argumentačně ji podpořit. Nechyběly ani emoce, osobní podjatost, dohadovací řízení, prostě všechno, co k obvyklému jednání zastupitelstva patří.

„Byla jsem mile překvapená úrovní projevu žákovských zastupitelů, jak rychle se zorientovali, jak dobře byli připraveni na jednání. Přestože měli určitě trému, dokázali velmi obstojně argumentovat a hájit své názory,“ chválí školáky starostka Eva Vanžurová, která simulované jednání zastupitelstva vedla. „Pro nás, představitele samosprávy, bylo určitě podnětné dozvědět se, co této věkové skupině mladých lidí, kteří už nejsou dětmi, ale ani dospělými, nejvíce ve městě schází. S některými podněty budeme určitě dále pracovat.“

Mezi projednávanými body, jež připravili sami žáci základních škol, bylo například vyznačení naučných stezek po městě, vybudování víceúčelového sportovního hřiště pro veřejnost, řešení nedostatku parkovacích míst na sídlišti Jih, zvýšení počtu odpadkových košů nebo zajištění většího kulturního vyžití pro mladistvé.

„Myslím, že se vyplatí znát názor žáků základních škol,“ hodnotí výsledek akce deváťák Jakub ze ZŠ J. Husa. „I když jsme se zpočátku trochu báli mluvit, z jednání mám dobrý pocit. Byla to určitě zajímavá zkušenost.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …