Písek: Centrum kultury má v divadle dva nové zajímavé prostory

10.02.2021 9:15

Centrum kultury získalo dva zajímavé prostory v Divadle Fráni Šrámka, které má v plánu oživit.

Písek: Centrum kultury má v divadle dva nové zajímavé prostory
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Díky podzimní rekonstrukci zadního traktu divadla odkryli dvůr, kde by se mohly konat menší akce nebo třeba letní minikino. V lednu pak pod správu Centra kultury přešel hudební a divadelní klub Divadelka, který by po nezbytné rekonstrukci mohl sloužit jako prostor vhodný pro akce pro seniory a klubovou či alternativní scénu.

Anketa

Který z lídrů sněmovních stran ve vás vzbuzuje největší důvěru?

39%
0%
1%
45%
3%
hlasovalo: 28554 lidí

Na opravu zadního traktu divadla, kde jsou herecké šatny a nájemci, se při jeho velké rekonstrukci v letech 2009 a 2010 nedostalo. „Budova byla v havarijním stavu, musela se udělat nová střecha včetně krovu, dále izolace, odvodnění, nová omítka a okna. Na konci objektu byla přistavěna nová zeď. Náklady na rekonstrukci dosáhly téměř tří milionů korun včetně DPH,“ říká vedoucí divadla Tomáš Jiřík. Během rekonstrukce budovy kultivovali přilehlý dvůr, odkud bylo nutné odstranit náletové dřeviny a upravit terén. Vznikl tu zajímavý venkovní prostor, který je jako stvořený pro akce menšího charakteru. „Pokud to situace dovolí, rádi bychom zde první programy uspořádali už letos,“ poznamenal Tomáš Jiřík. Součástí dvora je zchátralá budova bývalých lázní postavená v letech 1901 až 1902, která zarůstala břečťanem. Také tu očistili a provizorně zabezpečili. Objekt nechtějí zbourat, ale zakonzervovat, aby nikoho neohrožoval.

Dalším novým prostorem, pro který v divadle vymýšlejí náplň, je klub Divadelka, který se pod Centrum kultury vrátil po více než 30 letech, kdy se v něm střídali nájemci. Nejdříve ale bude nutné naplánovat jeho rekonstrukci. Vzhledem k předpokládané finanční náročnosti ji bude třeba rozdělit do několika etap. Bude nutné udělat například nové rozvody elektřiny i vody, zrenovovat zázemí pro účinkující a také interiéry. Nápady na využití klubu už v Centru kultury mají. „Mohly by zde probíhat programy pro seniory, různé přednášky či kurzy, které náš Senior Point pořádá, ale také jazzové koncerty nebo představení malých nebo alternativních divadel,“ doplnil Tomáš Jiřík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…