Písek: Jízdné v písecké MHD se příští rok nezvýší

13.12.2022 6:32 | Tisková zpráva

Jízdné v písecké městské hromadné dopravě příští rok nezdraží, i když na její provoz bude město doplácet o téměř osm milionů korun více než letos.

Písek: Jízdné v písecké MHD se příští rok nezvýší
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Provozní dotace pro společnost ČSAD Autobusy České Budějovice, a. s., která MHD pro město zajišťuje, bude příští rok 17,9 milionu korun, zatímco letos to bylo zhruba deset milionů.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Zatím se počítá s tím, že zůstane zachován počet spojů, město se však spolu s dopravcem pokusí hledat možné úspory. Cestující bude plnocenná jízdenka i příští rok stát 20 korun v případě, že ji u řidiče zaplatí v hotovosti, při platbě bankovní kartou je vyjde na 12 korun.

„V Písku jezdí od konce roku 2020 elektrobusy a vozy na CNG, zdražení energií na ně tedy významně dopadlo. Jejich vysoké ceny se promítly do předpokládané provozní dotace pro příští rok. V případě poklesu cen elektřiny a plynu bude provozní dotace vyúčtována podle skutečnosti. Je tedy možné, že město za provozování MHD zaplatí nakonec méně, než se nyní předpokládá,“ řekl místostarosta Josef Soumar.

„Nechceme ale jen čekat, jak se situace vyvine. Ještě v prosinci se sejdeme s naším dopravním expertem z kanceláře Smart Písek, pracovníky odboru dopravy a zástupcem ČSAD Autobusy České Budějovice a budeme hledat možnosti, jak ušetřit. Nechceme v žádném případě omezit dostupnost dopravy, nelze však vyloučit, že by mohlo dojít k omezení některých málo vytížených spojů,“ poznamenal místostarosta.
Autobusy MHD v Písku ročně najedou zhruba 300 000 kilometrů. Dopravu po městě na šesti linkách zajišťuje pět elektrobusů a dva vozy na CNG.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…