Písek: Lávka z Portyče je podrobena důkladnému zkoumání

20.05.2020 20:10

Na lávce přes Otavu spojující sídliště Portyč s nábřežím 1. máje, která je z důvodu bezpečnosti již od prosince uzavřena, probíhají v těchto dnech speciální měření. Odborníci z Kloknerova ústavu při ČVUT Praha důkladně posuzují jak statiku, tak i dalších vlastností této stavby.

Písek: Lávka z Portyče je podrobena důkladnému zkoumání
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Koncem května se zde bude provádět sondáž za účelem zjištění stavu konstrukce a zejména nosných ocelových lan. Výsledky a odborné stanovisko bychom měli obdržet v polovině července,“ informuje místostarosta Petr Hladík.

V oblasti diagnostiky, monitorování a hodnocení konstrukcí patří Kloknerův ústav ke špičkám v České republice. Závěry šetření akreditované laboratoře budou pro město návodem, jak dále s lávkou naložit, zda bude opět zpřístupněna bez dalších stavebních zásahů, či bude potřebovat nějaké úpravy, nebo zda se bude muset zbourat a nahradit novým mostním objektem.

„Musíme zatím počítat se všemi variantami. Nejdůležitější je pro nás zdraví a bezpečnost našich občanů, proto nechceme cokoliv riskovat otevřením lávky bez důkladného prověření. Děkujeme za trpělivost a pochopení lidem, kterým uzavření lávky způsobilo obtíže,“ dodává Petr Hladík.

Lávka je stejné konstrukce jako zřícený mostní objekt v Praze Tróji nebo most v Nymburku, který byl nedávno z bezpečnostních důvodů zbourán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…