Písek: Lávka z Portyče je podrobena důkladnému zkoumání

20.05.2020 20:10

Na lávce přes Otavu spojující sídliště Portyč s nábřežím 1. máje, která je z důvodu bezpečnosti již od prosince uzavřena, probíhají v těchto dnech speciální měření. Odborníci z Kloknerova ústavu při ČVUT Praha důkladně posuzují jak statiku, tak i dalších vlastností této stavby.

Písek: Lávka z Portyče je podrobena důkladnému zkoumání
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Koncem května se zde bude provádět sondáž za účelem zjištění stavu konstrukce a zejména nosných ocelových lan. Výsledky a odborné stanovisko bychom měli obdržet v polovině července,“ informuje místostarosta Petr Hladík.

V oblasti diagnostiky, monitorování a hodnocení konstrukcí patří Kloknerův ústav ke špičkám v České republice. Závěry šetření akreditované laboratoře budou pro město návodem, jak dále s lávkou naložit, zda bude opět zpřístupněna bez dalších stavebních zásahů, či bude potřebovat nějaké úpravy, nebo zda se bude muset zbourat a nahradit novým mostním objektem.

„Musíme zatím počítat se všemi variantami. Nejdůležitější je pro nás zdraví a bezpečnost našich občanů, proto nechceme cokoliv riskovat otevřením lávky bez důkladného prověření. Děkujeme za trpělivost a pochopení lidem, kterým uzavření lávky způsobilo obtíže,“ dodává Petr Hladík.

Lávka je stejné konstrukce jako zřícený mostní objekt v Praze Tróji nebo most v Nymburku, který byl nedávno z bezpečnostních důvodů zbourán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.