Písek: Lesní pěšinu podél Otavy si užijí i dříve narození

31.05.2018 12:15

Ještě zdravější procházky po břehu řeky a v lesích pod hradišťským kopcem si nyní mohou užívat senioři v Písku. V rámci druhé etapy projektu Lesní pěšinou podél řeky Otavy byla dovybavena již existující stanoviště sportovně turistické stezky za restaurací U Smetáka novými cvičebními a relaxačními prvky vhodnými pro dříve narozené.

Písek: Lesní pěšinu podél Otavy si užijí i dříve narození
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Otavská cyklostezka v Písku patří mezi místními obyvateli k nejvyhledávanějším výletním trasám. Ve dvou etapách realizovaný projekt Lesní pěšinou podél řeky Otavy se postaral o její další zatraktivnění. V roce 2013 přibyly herní a cvičební prvky určené zejména pro děti. Druhou část projektu, spočívající v dovybavení a úpravě stávajících devíti stanovišť, dodala v roce 2018 firma Green engineering, s. r. o., za 1,2 milionu korun včetně DPH. Veškeré náklady pokryla dotace z Programu obnovy venkova poskytnutá prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu.

„Lesní pěšina je hojně využívaná dětmi a jejich rodiči, pokud sem však doprovázeli svá vnoučata starší lidé, obvykle museli postávat někde opodál a čekat, až se děti vydovádí. A to jsme chtěli změnit,“ říká Miloslav Šatra, vedoucí odboru životního prostředí.

V úseku dlouhém 320 metrů si na devíti stanovištích mohou nyní senioři posilovat, protáhnout se, procvičit jemnou motoriku i relaxovat. „Kromě samotných prvků, jejichž hlavním konstrukčním materiálem je dřevo, zde byli také instalovány nové informační cedule a tabulky s popisem cviků. Díky dobrému načasování a připravenosti projektu se podařilo získat dotaci pokrývající veškeré výdaje,“ upřesňuje Miloslav Šatra.

Město získalo dotaci na rekonstrukci sportovní stezky na hradišťském vrchu

Město Písek bylo úspěšné také se svou další žádostí o finanční podporu z Programu obnovy venkova. Na projekt Rekonstrukce sportovní stezky Hradiště se podařilo získat stoprocentní krytí ze Státního zemědělského intervenčního fondu. Rekonstrukce je plánována na příští rok, avšak již letos v létě musí být dle dotačních podmínek vybrán zhotovitel a vyčleněny peníze z rozpočtu na předfinancování.

Na hradišťském vrchu bude obnovena původní sportovní stezka. Objeví se zde 33 zcela nových cvičebních prvků, deset laviček, čtyři sety stolů s lavicemi a malé i velké informační tabule. Stezka měří 1,8 kilometru, vzhledem k náročnějšímu terénu bude vhodná pro fyzicky zdatnější. Dostat se na ni půjde zdola od altánu za restaurací U Smetáka nebo shora od motokárové dráhy. Předpokládaná cena obnovy činí 2,5 milionu korun s DPH. Většina prvků bude z akátového a dubového dřeva.

„Na podzim pod hradišťský kopec povede nová lávka přes Otavu pro pěší a cyklisty, na níž budou navazovat nové nebo upravené úseky cyklostezek. Díky tomu se Písečtí i návštěvníci města do této atraktivní rekreační lokality dostanou pohodlně a bezpečně a jistě uvítají další zpestření nabídky pro aktivní trávení volného času v krásných píseckých lesích,“ doplňuje starostka Eva Vanžurová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …