Písek: Letos se bude slavit, stavět, plánovat i participovat s občany na rozpočtu

02.01.2020 16:44

Do nového roku vstupuje vedení města s připravenými plány a jasnými představami. Co konkrétního se chystá v oblastech jim svěřených, odpovídají starostka Eva Vanžurová a místostarostové Petr Hladík, Petra Trambová a Ondřej Veselý.

Písek: Letos se bude slavit, stavět, plánovat i participovat s občany na rozpočtu
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Finance, investice, školství a sport – Eva Vanžurová, starostka

„Podle schváleného návrhu rozpočtu na rok 2020 je zřejmé, že se nejvýznamnějšími investicemi zaměříme hlavně na vodohospodářský majetek města a také na školní objekty. Rádi bychom vrátili do hry projekt ČOV Smart areálu, konkrétně 1. etapu – Stanici pro využití kalů a biomasy. Realizace této akce za zhruba 48 milionů korun je závislá na získání dotace o Operačního programu Životní prostředí, která by mohla uhradit až 60 procent výdajů.

Protože i v novém roce bude Teplárna Písek pokračovat v instalaci horkovodu, využijeme výkopů k rekonstrukci zhruba 50 let starého vodovodu a kanalizace v Zeyerově ulici., v dalším roce chceme pokračovat novými chodníky, parkovacími místy, opěrnou zdí u školky a sadovými úpravami. Plánujeme také rekonstrukci zařízení a šaten v městském sportovním areálu a rekonstrukci letního kina včetně zastřešení.

Na investice do školství máme vyčleněno přes 46 milionů korun, většina plánovaných akcí bude podpořena z dotačních titulů. Chystá se například zateplení objektu tělocvičny ZŠ Jana Husa, částečná výměna oken na ZŠ T. G. Masaryka, dokončení rekonstrukce vnitřních prostor a instalací 15. MŠ včetně zateplení nově vzniklých tříd nebo zateplení objektu MŠ Sluníčko a další akce.

V oblasti Smart Písek se zaměříme na budování datové platformy a na pokračování projektu +CityxChange, v jehož rámci se bude vytvářet vize energeticky soběstačných čtvrtí.“

Sociální věci, doprava a městské služby – Petr Hladík, I.místostarosta

„Budeme nadále pracovat na projektu rekonstrukce objektu bývalého internátu v Sovově ulici na pobytové zařízení pro seniory s kapacitou 57 lůžek a na zajištění poskytovatele služeb v tomto objektu. V roce 2020 bude také pokračovat spolupráce s Platformou pro sociální bydlení a bude dokončena Koncepce bydlení včetně její implementace. Bude zahájena práce na naplňování aktivit nově schváleného komunitního plánu. Na oddělení sociálně právní ochrany dětí bude zaváděna tzv. cochemská praxe, jde o multioborový přístup při řešení péče o děti po rozvodu nebo rozchodu rodičů.

Odbor dopravy ve spolupráci s organizační složkou Smart Písek připravuje nové linkové vedení MHD a také změnu jízdních řádů, které začnou platit od července 2020. Dále musí řešit zajištění co nejplynulejší dopravy ve městě při uzavírkách komunikací v rámci akce Teplárny Písek, přechod parovodu na horkovod, kdy bude postupně uzavřena komunikace Zeyerova, Komenského a částečně Chelčického.

Městské služby, kromě standardní péče o zeleň, komunikace, odpady a mnohých dalších činností budou realizovat opravu lávky přes Městský ostrov. Realizace, která je momentálně v přípravě, je plánována na léto 2020. V souvislosti s uzavřením lávky ze sídliště Portyč na nábřeží 1. máje budou zahájeny veškeré práce pro výstavbu nové lávky v tomto místě. Pokračovat budou opravy komunikací i drobné stavení práce na objektech v majetku města.“

Rozvoj města a majetkové záležitosti – Petra Trambová, 2. místostarostka

„Velkým problémem města zůstává parkování. Parkovací dům u pošty s 250 místy je právě v územním řízení, r. 2020 bude už hotový projekt. Nedostatek parkovacích ploch řešíme i na sídlištích. Na Hradišti se bude rozšiřovat parkoviště na sídlišti, nová místa vzniknou v okolí fotbalového hřiště. Na Portyči zvažujeme výstavbu parkovacího domu na místě bývalé „Fezovky“, na Jihu plánujeme rozšíření obytné plochy směrem ke Smrkovicím s významným nárůstem parkovacích míst. Snažíme se také vyhledávat drobné úpravy, např. nová místa u zimního stadionu nebo zlepšování bezpečnosti před školami.
Největším píseckým rozvojovým projektem je v současnosti území bývalých Žižkových kasáren. Tvoříme zde celou novou městskou čtvrť. Výsledek téměř ročního úsilí pracovní skupiny i architektů a projektantů můžete vidět na veřejném představení rozpracované studie 22. ledna v Městské knihovně Písek.

V roce 2019 se podařilo realizovat cyklostezku od Semic ke Klášterským rybníkům. Chtěli bychom navázat na tuto trasu celkovým propojením se Smrkovicemi. Připravujeme tedy výkupy pozemků.  V plánu je i rekonstrukce domu č. 1 na Velkém náměstí s cennou renesanční fasádou. V přízemí by se nově mělo usídlit Infocentrum a v patrech pak kanceláře městských organizací i komerčně pronajímatelné. Byla také zadána studie konverze bývalé úpravny vody. V létě bude jasné, co by zde mohlo vzniknout. Ve hře je vodácký kemp, případně další sportovně – rekreační využití.

Z takzvaných „měkkých“ aktivit bych ještě vyzdvihla novinku – participativní rozpočet. Výzva bude zahájena v lednu 2020 a občané si mohou připravit a prosadit své vlastní nápady až do výše 1 mil. Kč. Více informací najdete na webu ZDE.“

Kultura, cestovní ruch a životní prostředí – Ondřej Veselý, 3. místostarosta (neuvolněný)

„V roce 2020 si bude Písek připomínat své 777. narozeniny. Právě taková doba uplynula od první doložené zmínky o městě.  Takto numericky unikátní výročí (další podobné přijde znovu až za 111 let) si samozřejmě nemůžeme nechat ujít. Aktivit bude pochopitelně mnoho, ale dovolím si vypíchnout dva vydavatelské počiny. Prvním je vydání knihy se 777 fotkami Písku. Fotokniha městu už dlouho chybí a hodně občanů a návštěvníků se na ni ptá. Tedy tuto poptávku konečně uspokojíme. Druhým počinem je vydání píseckého diáře s názvem Písek slaví 777. narozeniny, ve kterém je ke každému dni přiřazena nějaká významná událost z historie města. A aby výročí odpovídalo současnosti, máme v rozpočtu zahrnutu položku na pořízení vratných kelímků. Doufáme, že se jejich nákup, a hlavně zavedení na akcích v Písku, podaří a přispějeme tak trochou ke snížení ekologické zátěže Země.

A tím už se dostávám i k čistě ekologickým tématům. I v příštím roce bychom rádi pokračovali v opatřeních podporujících zadržování vody v krajině, ať již obnovou starých rybníků, výstavbou nových nádrží nebo zřizováním mokřadů. Chtěli bychom také poprvé zkusit novou technologii při sázení stromů v parteru města, tzv. stockholmské stromy. Intenzivně pracujeme na revitalizaci parku na Husově náměstí a založení nového parku u Václava. Věřím, že Písek bude v roce 2020 městem nejen slavícím, ale také stále více zeleným.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…