Písek: Město zruší příspěvek na stravné pro seniory a zdravotně postižené občany

07.07.2023 10:23 | Tisková zpráva

Město Písek od ledna příštího roku zruší příspěvek na stravné pro seniory starší 65 let a zdravotně postižené občany města. V současnosti dotuje jeden oběd, který je vydáván prostřednictvím Městského střediska sociálních služeb, 15 korunami.

Písek: Město zruší příspěvek na stravné pro seniory a zdravotně postižené občany
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Jeden oběd je díky tomu stojí 70 Kč ve všední den a 73 Kč o víkendu a ve svátek. Dotovanou stravu využívá zhruba 450 lidí, z toho je 200 klientů pečovatelské služby a 250 je pouze odběratelem stravy.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25770 lidí

„Ve městě je evidováno přes 6 800 obyvatel starších 65 let, dotované stravování tak využívá minimum lidí. Řada seniorů se stravuje ve školních jídelnách nebo u svých bývalých zaměstnavatelů, někteří využívají dovážky obědů z jiných zařízení od dalších poskytovatelů sociálních služeb ve městě. Ti od města Písku žádný příspěvek nemají. Chceme tak narovnat podmínky, které zvýhodňovaly jen malou část obyvatel města,“ vysvětlil místostarosta Michal Přibáň a doplnil, že dotované stravování může využívat kdokoli nezávisle na sociální situaci, pouze doloží doklad o věku, důchodovém výměru, či doklad o přiznané invaliditě ve třetím stupni.

Město v současnosti stravování seniorů a zdravotně postižených dotuje i tím, že provozuje pět výdejen obědů. Hradí dovážku obědů, provozní i mzdové náklady. „Chceme cenu obědů pro seniory a zdravotně postižené poskytovaných přes Městské středisko sociálních služeb a v budoucnu prostřednictvím Domova pro seniory Sovova udržet na takové úrovni, která bude přijatelná i přes zrušení příspěvku,“ dodal místostarosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…