Písek: Nová knihovna byla slavnostně otevřena

05.05.2019 9:41

Nová knihovna a centrum vzdělávání byly otevřeny v Písku. O tom, jak se budova bývalé školy na Alšově náměstí po dvouleté rekonstrukci proměnila, se přišly přesvědčit stovky lidí všech generací. Připraven pro ně byl bohatý program. S ředitelem knihovny Romanem Dubem mohli první návštěvníci absolvovat komentovanou prohlídku a dostat se i do míst, která běžně přístupná nebudou.

Písek: Nová knihovna byla slavnostně otevřena
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Ředitel knihovny poděkoval všem, kdo se na stavbě knihovny podíleli, a také svým spolupracovníkům za to, že stěhování knihovny dotáhli do zdárného konce. Sám si vysloužil uznání od místostarosty Ondřeje Veselého za houževnatost, s jakou projekt knihovny 21. století prosazoval. „Knihovny, mají-li držet krok s dobou, nemohou sloužit jenom k půjčování knih a podpoře čtenářské gramotnosti, stále více to jsou místa pro vzájemná setkávání, kde se nabízí široké spektrum informací i způsobů, jak se k nim dostat. Samozřejmostí dnes musí být zajímavý program pro seberozvoj lidí všech věkových skupin a tomu odpovídající vybavení,“ říká Roman Dub.

A tak vedle bohatého knihovního fondu jsou v nové písecké knihovně uživatelům k dispozici moderně vybavené a příjemně, hravě i účelně zařízené učebny, kreativní kout, řemeslná dílna, výcviková kuchyňka, multifunkční vzdělávací sál i venkovní scéna s vysouvacím jevištěm. V nejvyšším bodu pod střechou je dokonce prostor k pozorování hvězd. Uvnitř budovy, na terasách i ve dvoře nechybí místa pro zklidnění a relaxaci s knihou i bez ní, kde budou vonět tady pěstované bylinky nebo čerstvá káva z kavárničky v přízemí.

Celková cena dokončeného díla bez dodávky interiérů činila 139 milionů korun bez DPH. Městu se podařilo na stavbu a část interiérového vybavení získat dotaci bezmála 14 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…