Písek: Sběrný dvůr se staví na Václavském předměstí

06.06.2018 10:01

Nový sběrný dvůr v současnosti vzniká v areálu bývalého vojenského autoparku na Václavském předměstí. Nahradí stávající sběrné místo v nevyhovujícím záplavovém území u nově budované lávky. Stavbu provádí firma Znakon, a. s.

Písek: Sběrný dvůr se staví na Václavském předměstí
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Vysoutěžená cena díla včetně vybavení dvora velkoobjemovými kontejnery a dalšími nádobami na odpad činí přibližně 5,8 milionu korun bez DPH. Zhruba 60 procent nákladů pokryje dotace z Operačního programu Životní prostředí,“ informuje Michal Fiedler o odboru investic a rozvoje. Celková plocha dvora je kolem 1500 m2. Velikostí i výbavou bude mít podobné parametry jako sběrný dvůr na Portyči. „Žádný jiný vhodný prostor pro tento účel se na Václavském předměstí nenachází, a protože předmětný pozemek nebyl na prodej, bude za něj město platit majiteli roční nájem,“ vysvětluje Václav Filip, vedoucí odboru investic a rozvoje. 

Vjezd do sběrného dvora je plánován z Nezamyslovy ulice.  Obyvatelé Písku zde budou moci odkládat odpad z domácností, který se nevejde do běžných nádob a dále také nebezpečný odpad. Zařízení by mělo začít fungovat letos na podzim, dosavadní sběrné místo u řeky pak čeká zrušení.

„Písečtí mají v současnosti k dispozici šest sběrných dvorů a jedno sběrné místo. Přímo ve městě je 145 stanovišť na tříděný odpad a čtrnáct stanovišť podzemních kontejnerů. To je také jeden z důvodů, proč má Písek dlouhodobě nejlepší výsledky v třídění odpadů v rámci celé republiky,“ vypočítává Miloslav Šatra, vedoucí odboru životního prostředí. Efektivní nakládání s odpady městu vyneslo již tři odpadové Oskary, ocenění udělované ekologickým sdružením Arnika těm obcím, které ve své kategorii vyprodukují nejméně směsného komunálního odpadu na jednoho obyvatele za rok. Úspěchy Písek každoročně slaví také v dalších podobných soutěžích. Aktuálně aspiruje na Křišťálovou popelnici, což je putovní trofej společnosti EKO-KOM.

„Efektivním odpadovým hospodářstvím se písecká radnice zabývá už pětadvacet let. Mimochodem v Písku fungoval jeden z prvních sběrných dvorů v republice. Výsledkem této dlouhodobé snahy je roční produkce necelých 140 kilogramů komunálního odpadu na obyvatele. Přičemž krajský průměr činí kolem 250 kilogramů,“ říká starostka Eva Vanžurová. Jak dále dodává, zastupitelstvo města jako určitou formu poděkování občanům odhlasovalo pro tento rok snížení poplatku za komunální odpad.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …