Písek: Sladovna pořádá první MakerDay v republice

21.03.2017 18:30

Dne 25. března od 10 do 17 hodin se v písecké Sladovně uskuteční první akce MakerDay v České republice. Leonardium MakerDay bude rájem pro kutily, mladé inženýry a programátory, lidi se zájmem o techniku a pro všechny, kteří rádi experimentují a učí se prostřednictvím zážitků. Tato jednodenní akce bude zahrnovat více než 20 aktivit a dílen, včetně aktivit výstavy Leonardium. Vstup na MakerDay je v ceně vstupenky do Sladovny.

Písek: Sladovna pořádá první MakerDay v republice
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Akce MakerDay jsou součástí současného celosvětového hnutí tzv. makerů (‘mejkrů‘). Makeři jsou lidé, kteří rádi vytvářejí nové věci vlastníma rukama za pomocí nových technologií jako je 3D tisk, vynalézají nové věci a předělávají (hackují) staré. Makeři jsou živá komunita, sdílející nápady a know-how. MakerDays jsou akce zaměřené na rodiny přinášející veřejnosti příležitost naučit se novým dovednostem, kutit, a za pomoci starých i nových technologií vytvořit něco nového.

Leonardium Makerday je součástí vyvrcholení letošního největšího makerského projektu v zemích visegradského společenství, čtyř souběžných akcí MakerDay probíhajících v Bratislavě, Budapešti, Písku a Varšavě. Tento projekt je financován Mezinárodním visegradským fondem, s cílem podpořit vzdělávání a tvořivost ve střední Evropě. Partneři z České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska pracovali měsíce na propojení lokálních makerských komunit. Společný MakerDay je vrcholem jejich úsilí.

Všechny partnerské organizace mají jednak svůj vlastní program MakerDay aktivit, ale také aktivity sdílené, v jejichž rámci budou návštěvníci z různých měst spolu komunikovat a spolupracovat. Účastníci v každém městě budou moci sestavit jednoduché programy ovládající kreslící roboty postavené na oblíbené makerské platformě Arduino. Tyto programy budou pak ovládat roboty v dalších místech. Robot ve Sladovně tak bude moci nakreslit např. srdce naprogramované účastníky akce MakerDay v Budapešti, Bratislavě nebo Varšavě.

Leonardium MakerDay je pořádán organizací Objevárium, v partnerství s Galerií hrou Sladovna. Akce je podporována firmou E.On, s účastí SPŠ a VOŠ Písek a Print Clubem (Č. Budějovice).

Akce MakerDay zahrne bohatou nabídku vice než 20 celodenních aktivit i jednorázových dílen.

Během celého dne

Aktivity výstavy Leonardium – oblíbené inženýrské aktivity výstavy Leonardium, např. kuličkové dráhy, hydraulika, mechanika (převody), elektrické obvody. Včelí roboti v bludišti – velmi mladí zájemci o robotiku si mohou hrát s velmi jednoduše programovatelnými roboty, kteří dokáží projít bludištěm.

Kreslící roboti – přidejte svůj díl ke skupinově vytvořené velkoformátové kresbě vytvořené na místě kreslícími roboty.

Judobots – hrejte si s miniaturními hydraulickými bojovnými roboty.

Práce se dřevem: šroubování, zatloukání hřebíků, řezání, lepení – procvičte si tyto činnosti či skutečně vyrobte malé předměty.

Kresli světlem – vytvořte kresbu světlem a zachyťte ji na fotografii.

Sítotisk – vytiskněte si vlastní sítotiskový obrázek.

Google cardboard – navštivte nová místa prostřednictvím jednoduchého systému pro virtuální realitu.

E.ON atrakce.

SPŠ a VOŠ Písek – prezentace písecké průmyslové školy s ukázkami aktivit.

Workshopy

LED šperky 10:30-12:00 Vytvořte krásné světelné šperky z LED žárovek

Judobots 13:00-14:30 Vytvořte bojové hydraulické roboty

Kreslící roboti 15:00-16:30 Vytvořte si svého vlastního motorového kreslícího robota z recyklovaných materiálů.

Základní informace

Co:
Leonardium MakerDay

Kde:
Sladovna Písek

Datum:
25. 3. 2017 Čas: 10:00-17:00

Vstup:
V ceně vstupenky do Sladovny

Organizátor:
Objevárium

Sponzoři:
Visegrad Fund, E.On

Partneři:
Sladovna, E.On, SPŠ a VOŠ Písek, Print Club

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…