Písek: Studie lokality U Vodáka bude upravena podle přání občanů

26.08.2019 18:11

Zastupitelé města byli seznámeni s připomínkami občanů ke studii „U Vodáka – úprava rekreační lokality“.

Písek: Studie lokality U Vodáka bude upravena podle přání občanů
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Celkem město obdrželo 98 podání, z nichž některá byla podepsána více osobami nebo obsahovala větší počet námětů a připomínek k řešení lokality. Celkem jsme zpracovali 1186 návrhů. Výrazná většina, přes devadesát procent těch, kdo se ke studii vyjadřovali, byla proti realizaci prakticky všech navrhovaných úprav,“ informuje Miloslav Šatra, vedoucí odboru životního prostředí.

Návrh studie zpracovala na základě obecného zadání společnost Green engineering, se kterou již město spolupracovalo například při obnově sportovně rekreačních stezek. Po zapracování některých připomínek vedení města, jakými byly například zmenšení ploch s intenzívní údržbou nebo snížení počtu míst pro ohniště, byla studie v rozpracované verzi představena 20. června veřejnosti.

„Už při této veřejné besedě však k prezentovaným návrhům na úpravy lokality převažovaly mezi zúčastněnými občany nesouhlasné názory,“ doplňuje Miloslav Šatra. Do 4. července pak měli i ti, kteří se veřejné debaty nezúčastnili, možnost vyjádřit své připomínky písemně.

Kromě úpravy vstupů do dvou rybníků, Bašta a Tichávek, pro příležitostné přírodní koupání, kde se kladně vyjádřilo 15 procent zúčastněných, byly ostatní návrhy na úpravu rekreační lokality zcela odmítnuty (více než 95 procent těch, kdo se vyjádřili).  Šlo o návrhy na úpravu a rozšíření parkovacích ploch, pěších tras a cest v lukách, návrh odpočinkových mol a umístění ohnišť, návrh vyvážecích toalet a kontejnerů na komunální odpad, nový mobiliář i dětský herní prvek.

Občané by si dle vlastních zaslaných námětů na tomto chráněném území přáli raději intenzívnější údržbu přírodních ploch, například sečení (35 pro), větší počet dřevěných laviček (26 pro) nebo výsadbu ovocného sadu (19 pro).

„Velký zájem o lokalitu U Vodáka nás těší. Studii upravíme podle podnětů občanů tak, že bude obsahovat náhradu stávajících dosluhujících laviček novými, vyměněn za nový prvek stejného typu bude také dosluhující stůl s lavičkami u rybníku Bašta, nevhodně umístěné ohniště tamtéž bude nahrazeno novým a především bezpečným, vstup do rybníku Bašta bude upraven pískem a na parkovišti U Vodáka bude zřízeno kryté kontejnerové stání pro stávající odpadové nádoby,“ představuje příští možné kroky místostarosta Ondřej Veselý, z jehož iniciativy studie vznikla.

„Pokud by se v lokalitě měly provádět další úpravy, bylo by žádoucí nechat udělat její biologický průzkum, což byl ostatně také jeden z požadavků občanů. Celý jeho proces trvá jeden rok a cena činí zhruba sto tisíc korun,“ dodává Miloslav Šatra.

Sečení zde jako dosud bude probíhat maximálně dvakrát ročně a intenzivnější údržba by se týkala pouze „pláže“ u rybníka Bašta, cesty od města k Vodákovi a okolí mobiliáře. „Také počítáme s novou dosadbou ovocných stromů, kterými nahradíme staré umírající dřeviny,“ uzavírá místostarosta.

Takto upravená studie bude znovu projednána s veřejností dne 28. srpna v 18 hodin ve Sladovně na besedě pořádané spolkem Voda a zeleň v Písku.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…