Písek: U Smrkovic vznikl díky participativnímu rozpočtu nový remíz

10.11.2022 7:27 | Tisková zpráva

Mezi Smrkovicemi a Novým Dvorem, v lokalitě zvané Kožichov, vznikl nový plodonosný remíz. Díky projektu, který uspěl v druhém ročníku Participativního rozpočtu města Písek, tu bylo první listopadovou sobotu vysazeno 35 ovocných stromů a 300 keřů deseti různých druhů. Dřeviny tu ve spolupráci s odborem životního prostředí zasadili dobrovolníci a členové spolku Voda a zeleň v Písku, jenž projekt předložil. Náklady na jeho realizaci dosáhly zhruba 250 000 korun. Nový prvek přispěje ke zvýšení biodiverzity a stability krajiny.

Písek: U Smrkovic vznikl díky participativnímu rozpočtu nový remíz
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Plocha pro remíz nebyla vybrána náhodně. Svou nejdelší stranou navazuje na „mysliveckou“ alej ovocných stromů s podsadbou keřů na pozemku města, kterou nový remíz vhodně doplní. „Na ploše větší než 2 000 metrů čtverečních vznikl jedinečný krajinný prvek, který přispěje ke zvýšení biodiverzity v monokulturní, intenzivně zemědělsky obhospodařované krajině jižního Písecka,“ uvedl David Schwedt z odboru životního prostředí. Na novém remízu byly vysazeny původní druhy vysokokmenných jabloní, švestek, ale také jeřábů a třešní ptačích. Z keřů pak zejména původní druhy, jako je hloh obecný, trnka obecná, ptačí zob obecný, bez černý, ale také brslen evropský nebo vyšší keře jako líska obecná. Většina vysazených stromů i keřů poskytuje potravu pro ptactvo.

Remíz je složen ze tří pater, a to z travinového a bylinného patra květnaté krajinné louky, které zabírá plochu větší než 500 m2, ze středního keřového a vysokého stromového patra. „Očekáváme, že takovýto druhově pestrý a přírodě blízký fragment s vysokým ekologicko-stabilizačním potenciálem, druhově a prostorově složený z původních druhů dřevin, již za několik let přinese bohatou potravní i krytovou nabídku mnoha živočichům, zejména ptactvu. Bude sloužit i k zadržování vody v krajině, k zamezení eroze, jako větrolam a v neposlední řadě bude plnit stabilizační a estetickou funkci v krajině,“ podotkl David Schwedt s tím, že většina vysazených keřů i stromů na jaře bohatě kvete a poslouží tedy i hmyzu, významná tak bude i jeho medonosná funkce.

Důležitou součástí projektu je také následná péče o remíz, která bude zajištěna po dobu minimálně tří let, její součástí je zálivka, tvarovací řezy či mozaikovité sečení. Zabezpečena bude i případná náhradní výsadba za odumřelé dřeviny. Sadební materiál i následnou péči dodá firma ARBORES CZ, s. r. o., z Písku, která ve výběrovém řízení přeložila nejvýhodnější nabídku. Do konce roku bude ještě remíz osazen velkou cedulí vyrobenou z akátu, na které budou zajímavé informace o fungování a významu takového prvku v krajině.

Město Písek zastoupené odborem životního prostředí děkuje předkladateli projektu a všem zúčastněným za spolupráci! Všem, kteří se do výsadby zapojili, pak poděkovala za spolek Voda a zeleň v Písku Gabriela Čápová Kocourková: „Ráda bych poděkovala lidem ze spolku i ostatním dobrovolníkům, kteří se podíleli na výsadbě remízu. Do těchto akcí se začínají zapojovat i lidé z dotčených lokalit, protože jim přestává být jedno, co se děje kolem nich. Toho si velice cením.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…