Písek: V Oldřichově se chystá ráj cyklistů a místo pro aktivní rekreaci

23.06.2018 15:55

Rájem bikerů a místem aktivního odpočinku pro celé rodiny by se v budoucnu mohla stát část někdejšího vojenského prostoru při západním okraji města.

Písek: V Oldřichově se chystá ráj cyklistů a místo pro aktivní rekreaci
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Písečtí zastupitelé se na svém posledním předprázdninovém zasedání seznámili se studií využitelnosti bývalého vojenského prostoru Oldřichov, jejímž autorem je architekt Karel Petro, a schválili další přípravu projektu příměstského lesoparku, resp. sportovně rekreačního areálu, v tomto místě.

Zpracování studie podnítil záměr vybudovat stezku pro terénní cyklistiku v Píseckých horách. Bývalý vojenský prostor se však ukázal k tomuto účelu vhodnější už proto, že v přehledném terénu hrozí menší riziko střetu cyklistů s chodci nebo lesní technikou. 

„Předmětem studie je posouzení, které z navržených sportovních a rekreačních aktivit jsou vhodné k umístění do areálu a které se sem naopak nehodí. Bylo třeba vzít v potaz také vlastnické vztahy. Část pozemků využívá armáda, a to i městských, jež má ve výpůjčce,“ říká Petr Jelínek z odboru investic a rozvoje. Studie rovněž mapuje současné aktivity, které zde již poněkud „nadivoko“ probíhají. Účelem bylo nalézt vhodné podmínky k tomu, aby se jednotlivé sportovní či rekreační činnosti příliš vzájemně neovlivňovaly a nedocházelo k případným zraněním při jejich kolizi. 

„Lesoparkem Oldřichov povede páteřní komunikace spojující celý areál od záchytného parkoviště až k osadě Mladotické Mlaky. Budovat by se měla začít už letos,“ informuje o plánech místostarosta Josef Knot. „Součástí zmíněného nového parkoviště by mělo být také nezbytné zázemí. Infocentrum s nabídkou aktivit, mapkami a půjčovnou vybavení, dále občerstvení včetně venkovního ohniště a místa pro grilování.a samozřejmě hygienické zařízení.“

Ze studie vyplývá, že prostor v Oldřichově najdou bikeři s terénními horskými koly na sigletrailových stezkách různé obtížnosti. Bude tu také minibikepark, bikepark pro nejmenší, pumptrack a dirt park. Rodiny s dětmi se zde budou moci rekreačně věnovat cyklistice nebo si vyjít na procházku po upravených štěrkových cestách. Vymezená část areálu poslouží příznivcům airsoftu a paintballu, kteří se sem už navykli chodit. Součástí lesoparku může být také lanový park a slackline. U záchytného parkoviště by neměla chybět venkovní tělocvična a hřiště pro nejmenší. V areálu se uvažuje také o tábořišti, které by mohl využívat například Dům dětí a mládeže.

„Z hlediska bezpečnosti, hluku a možných střetů s účastníky jiných aktivit se jako nevhodný jeví okruh pro terénní motocykly nebo čtyřkolky, z důvodu ztížené dostupnosti a větší materiální náročnosti tu nebude ani parkourové hřiště nebo skatepark. Terén není vhodný pro in-line bruslení a nebude zde ani hřiště a zázemí pro rybolovný sport,“ doplňuje Petr Jelínek.

Většina bývalého vojenského prostoru patří městu Písek od roku 2001. Část získalo od armády a část vykoupilo od soukromých vlastníků. Přes šedesát hektarů bylo následně zalesněno. 

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…