Písek: V bývalém internátu se plánuje zařízení pro seniory

18.05.2018 21:16

Nové pobytové zařízení pro seniory by mohlo v budoucnu být v objektu bývalého internátu, resp. ubytovny v Sovově ulici.

Písek: V bývalém internátu se plánuje zařízení pro seniory
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Dům, který patří Jihočeskému kraji je dnes již prázdný a bez využití. Písečtí radní proto doporučí zastupitelstvu schválit zamýšlenou směnu této budovy za objekt v majetku města, kde sídlí Dům dětí a mládeže Písek, a několik dalších městských nemovitostí využívaných krajskými organizacemi.

„Předmětem navrhované směny je objekt čp. 1556 v Sovově ulici včetně pozemků pod stavbou a přilehlé zahrady o celkové výměře 3 621 m2 ve vlastnictví Jihočeského kraje s odhadní cenou 28 milionů korun,“ vysvětluje Milena Hladíková z odboru správy majetku. „Město Písek nabízí budovu DDM včetně pozemků o výměře 715 m2, objekty „Skautského domu“ s přilehlými pozemky o výměře 801 m2, bez budovy bývalého zájezdního hostince a bez pozemků pod stavbami, které jsou státním majetkem, a dále pozemek pod Gymnáziem o výměře 1869 m2 a pozemky u školního statku v Dobešicích o výměře 9 711. Celková odhadní cena těchto nemovitostí činí 20,6 milionu korun.“

Písek nyní čeká na vyjádření Krajského úřadu Jihočeského kraje. Ještě není jisté, zda na navrhované vzájemné darování přistoupí. „Vzhledem k tomu, že Jihočeský kraj nemá bez nákladné rekonstrukce ve svým objektech v Písku vhodné prostory pro činnost domu dětí a mládeže, věřím, že směna bude výhodným řešením pro obě strany,“ říká starostka Eva Vanžurová. Město navíc objekt, ve kterém sídlí DDM, průběžně opravuje, takže je ve velmi dobrém stavu.

Podle vyjádření starostky je třeba počítat s prodlužujícím se průměrným věkem a stárnutím populace a včas na to reagovat. „Z výsledků nedávného průzkumu Českého statistického úřadu vyplývá, že Písecko patří věkem zdejších obyvatel k nejstarším okresům v republice. Už nyní je problém se včasným umístěním některých seniorů do zařízení, která jim poskytnou potřebnou pomoc a péči.  Proto nestačí o nesnázích života seniorů jen mluvit, ale je třeba činit praktické kroky,“ dodává starostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…