Písek: V městských bytech se zvýší nájemné

26.10.2019 12:56

O dvacet procent vzroste nájemné v městských bytech v Písku. Rada města schválila zvýšení smluvního nájemného od 1. února 2020.

Písek: V městských bytech se zvýší nájemné
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

V bytech I. kategorie tak nájemníci měsíčně zaplatí 66 korun za metr čtvereční místo původních 55 korun. Adekvátně budou navýšeny i ceny nájemného v bytech nižších kategorií. Rozhodnutí se týká pouze bytů s dříve regulovaným nájemným. Naposled se nájemné v těchto bytech zvyšovalo v roce 2014.

„Domovní a bytová správa si nechala k tomuto účelu zpracovat znalecký posudek o výši obvyklého nájemného, které je pro konkrétní byt považováno za srovnatelné a obvyklé v daném místě,“ informuje místostarostka Petra Trambová.  V současné době město vedle výše uvedených bytů pronajímá byty, které jsou nabízeny v rámci výběrového řízení dražbou. Zde je výše nájemného od 60 do 85 korun za metr čtvereční měsíčně. Dalšími nájemnými byty jsou byty pro osoby v tíživé životní situaci i malometrážní byty pro osamělé matky a otce s dětmi, kde se nájemné určuje při každém prodloužení nájmu. V prvním roce je stanoveno ve výši 45,00 Kč/m2/měsíc, ve druhém a třetím roce činí nájem 65,00 Kč/m2/měsíc a ve čtvrtém a pátém roce 80,00 Kč/m2/měsíc. „Z toho vyplývá, že takovýto byt se už při dvouletém užívání stává dražším než klasický byt s dříve regulovaným nájemným, což postrádá smysl,“ říká místostarostka.

Zvýšení nájemného doporučila i bytová komise. V současnosti poptávka po bytech v Písku převyšuje nabídku. Město vlastní celkem 1263 bytů. Je-li obytná plocha větší než 50 m2, má nájemník možnost si byt odkoupit „To se však netýká bytů zvláštního určení, tedy v domech s pečovatelskou službou, bytů určených pro tíživou životní situaci a takových obytných prostor, kde na výstavbu byla poskytnuta dotace nebo je nájem na dobu určitou,“ doplňuje ředitelka Domovní a bytové správy města Písku Zdeňka Šartnerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…