Písek: V prosinci se výuka českého jazyka pro uprchlíky nesla v duchu českých Vánoc

02.01.2023 9:38 | Tisková zpráva

Ihned na začátku prosince všech cca 140 studentů dostalo od učitelek adventní kalendáře s motivy Josefa Lady. Využili jsme je i jako studijní pomůcku, podle obrázků na nich jsme se seznámili se základními vánočními tradicemi, které se dodržují v České republice.

Písek: V prosinci se výuka českého jazyka pro uprchlíky nesla v duchu českých Vánoc
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Jedna z lekcí byla ryze vánoční: na stole stál malinký stromeček, na adventním věnci hořely svíčky, popíjel se vánoční čaj a společně jsme se dívali na krátký film Past na Ježíška, který vtipnou formou seznamuje cizince s kouzlem českých Vánoc. Došlo i na zpívání koled, a to jak českých, tak ukrajinských.

„S většinou skupin jsme zdárně dokončili první učebnici Čeština Expres 1, což znamená, že umíme časovat česká slovesa různých tříd, používat některé pády, dobře česky čteme, výborně rozumíme a dokážeme trochu mluvit, když nám náš protějšek jde trochu naproti: nedrmolí, mluví spisovně, nepoužívá složitá slova, udržuje oční kontakt a – hlavně – chce se s námi domluvit. Se dvěma nejpokročilejšími skupinami jsme začali Češtinu Expres 2, kde se prudce zvyšuje rychlost audionahrávek, začínají se v rychlejším tempu přidávat nová slova,“ říká Nela Altman, jedna z učitelek a koordinátorka jazykových kurzů pro držitele dočasné ochrany v Písku. Dokončením této druhé učebnice se studenti dostávají na úroveň znalosti jazyka A1.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

S mladými lidmi je to jinak. Při přípravě na jednotnou přijímací zkoušku z češtiny se o žádnou učebnici opřít nejde. „Občas se z množství látky, kterou bych dětem představit měla, hroutím,“ podotýká Anna Simotová, která vede čtyři ze šesti skupin pro mládež. „Děcka jsou v pohodě, protože netuší, co všechno vynechávám, ale já z toho občas nespím, když řeším, zda těsný a volný přívlastek ještě jo, nebo už ne; zda vůbec začínat mluvit o souvětí a případně, co všechno studentům říct. Neskutečně mi pomáhá web Inkluzivní škola organizace META. Bez jejich rad, desater, pracovních listů, sdílených zkušeností bych to těžko zvládla,“ dodává.

Všechny projekty s koncem roku končí. Nekončí ovšem chuť studentů se studiem češtiny pokračovat, ani elán učitelek Nely Altman, Anny Simotové, Martiny Pobříslové, Kateřiny Jarolímové, Kateřiny Procházkové, Terezy Haškové, a suplující učitelky Dáši Jaškové, které lidi z Ukrajiny učí už od letošního března. „Věříme, že se nám podaří na dosaženou úroveň zdárně navázat v příštím roce. Vyučovat češtinu jako cizí jazyk je velice zajímavá práce, která je tím zajímavější, čím pokročilejšího studenta před sebou máte. Většina našich studentů se pohnula z místa. Máme i několik hvězd, které mluví česky neuvěřitelně dobře na to, jak krátce jazyk studují. Byla by velká škoda teď s výukou přestat,“ uzavírá Nela Altman.

Ania Simotová
koordinátorka jazykových kurzů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…