Písek: Vlastníci lesa musí včas provádět opatření proti kůrovci

24.05.2018 10:48

Městský úřad Písek, odbor životního prostředí, jako věcně a místně příslušný orgán státní správy lesů dle § 48 zákona č. 289/1995 Sb. (lesní zákon) vyzývá vlastníky lesa ve správním obvodu ORP Písek ke zvýšené pozornosti v oblasti ochrany lesa. Zejména upozorňujeme na nutnost včasného provedení opatření proti kůrovci.

Písek: Vlastníci lesa musí včas provádět opatření proti kůrovci
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Kalamitní situace nastala na území České republiky především v důsledku horkého a suchého počasí v letech 2015 a 2016. Nejvíce postižené jsou smrkové a borové porosty v oblastech s dlouhodobým srážkovým deficitem. Suchem oslabené stromy byly napadeny podkorním hmyzem, kterému počasí umožnilo vytvořit o jednu generaci škůdců více než v běžných letech.

Dle sdělení Ministerstva zemědělství České republiky vypracovala Lesní ochranná služba grafický přehled rizikových oblastí kůrovcové gradace pro letošní rok podle jednotlivých okresů. Celá jižní polovina republiky je zařazena do 3. stupně rizika, kdy je nezbytný intenzivní přístup odborných lesních hospodářů a státní správy v ochraně lesa při kontrole likvidace jednotlivých kůrovcových ohnisek u všech vlastníků lesů. Kalamitní oblasti s epidemickým šířením kůrovců ve 4. stupni rizika, kde již zřejmě bude nutné vyhlásit mimořádná opatření, jsou na území bývalého Severomoravského kraje, dále na okresech Brno – venkov, Znojmo, Třebíč a na okresech Písek, Prachatice, Klatovy a Domažlice. Mapa rizika vyplývá ze zastoupení smrku a nárůstu kůrovcových těžeb mezi roky 2016 a 2017 v rámci jednotlivých okresů ČR.

Povinnost provádět opatření v ochraně lesa je lesním zákonem uložena vlastníku lesa. Ten je povinen provádět taková opatření, aby se předcházelo a zabránilo působení škodlivých činitelů na les, zejména:

  • zjišťovat a evidovat výskyt a rozsah škodlivých činitelů a jimi působených poškození důležitých pro pozdější průkaznost provedených opatření; při zvýšeném výskytu neprodleně informovat místně příslušný orgán státní správy lesů a provést nezbytná opatření,
  • preventivně bránit vývoji, šíření a přemnožení škodlivých organismů.

Podrobné informace o kůrovcové situaci včetně dalších odborných rad naleznete na stránkách Ministerstva zemědělství ČR zde. V případě potřeby odborné pomoci k ochraně lesa se můžete bezplatně obrátit na svého odborného lesního hospodáře nebo na zdejší orgán státní správy lesů: Ing. Karel Holubář – tel. 382330654, email: karel.holubar@mupisek.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…