Písek: Začaly "námluvy" Písku s Avignonem

10.07.2019 8:35

Do Avignonu, starobylého francouzského města na řece Rhôně, počátkem července na pozvání u příležitosti zahájení tamního proslulého divadelního festivalu, zavítala místostarostka Petra Trambová.

Písek: Začaly "námluvy" Písku s Avignonem
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Bylo to také naše první bližší seznámení s potenciálním partnerským městem,“ uvádí místostarostka. „Spolu s českým velvyslancem ve Francii Petrem Drulákem jsem se setkala s místostarostou Avignonu Jacquesem Montaignacem a koordinátorem pro zahraniční vztahy Jacquesem Geninem.“

Během dvoudenní návštěvy písecká vyslankyně absolvovala několik jednání o možných společných aktivitách obou měst a se svými hostiteli navštívila nejvýznamnější místní památky - avignonský most Pont Saint Benezet a Papežský palác. Krátce se setkala rovněž s avignonskou starostkou Cecile Halle. „Návštěvu zástupců města Avignon v Písku plánujeme na oplátku v podzimních měsících letošního roku,“ podotýká Petra Trambová.

Písek by se partnerstvím s Avignonem dostal do velmi zajímavé a vybrané společnosti. Francouzské město totiž udržuje vztahy například s japonským městem Kjoto, americkým Charlestonem, italskou Sienou, čínským Šen-čenem, německým Wetzlarem (jedno z našich partnerských měst) či ruským Petrohradem. „A jsou to opravdu úzké vztahy, jak jsem se přesvědčila. V době mé návštěvy tu zrovna probíhal Čínský den.“

Na Písku prý francouzské hostitele zaujala existence francouzské sekce gymnázia a počet francouzských firem v naší průmyslové zóně. „Myslím, že by se dalo najít hodně společných témat a aktivit,“ shrnuje Petra Trambová. I když pracovní cestu do Francie hned na počátku zkomplikovalo pětihodinové zpoždění letadla a provázelo ji mimořádně horké počasí, kdy teploty stoupaly ke 40 stupňům, místostarostka ji hodnotí jako velmi podnětnou a vydařenou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…