Písek a Deggendorf jsou partnery už deset let

28.06.2022 10:13 | Tisková zpráva

Písek a německý Deggendorf si letos připomínají deset let partnerství. Kulaté výročí zástupci obou měst oslavili o víkendu, kdy na jednodenní návštěvu Písku přijely zhruba dvě stovky hostů z bavorského Deggendorfu.

Písek a Deggendorf jsou partnery už deset let
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Byli mezi nimi bývalá primátorka Anna Eder i současný primátor Christian Moser, zastupitelé či členové tamních spolků. Návštěvu z partnerského města přivítala starostka Eva Vanžurová a místostarosta Petr Hladík. Oba vyzdvihli přínos partnerství mezi městy, které umožňuje setkávání obyvatel obou měst a výměnu zkušeností v různých oblastech. Spolupráce mnohdy funguje i mimo oficiální akce, a to i díky tomu, že původně formální vztahy přerostly v přátelské. 

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí

„Dlouhodobé přátelství mezi našimi městy neexistuje od podepsání partnerského dokumentu, ale zakořenilo už výměnami před rozšířením Evropské unie na východ. Již tehdy poznala města Písek a Deggendorf význam a hodnotu spolupráce. Vznikla tradice oboustranného poznávání a městské partnerství, které se dnes opravdu může nazývat přátelství,“ řekl deggendorfský primátor Christian Moser.

Hosté z Deggendoru si prohlédli město a zúčastnili se vernisáže výstavy Kaligrafie německé umělkyně Siegrid Hacker v městské knihovně. Při procházce městem nemohli vynechat obří sochy z písku u Kamenného mostu, jedna z nich je totiž věnována právě jejich městu. V Divadle Fráni Šrámka pro ně byl na oslavu desátého výročí spolupráce připraven koncert Píseckého komorního orchestru. Primátor Deggendorfu ještě před jeho zahájením předal místostarostovi Petru Hladíkovi šek na 1 000 eur pro píseckou charitu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

11:17 Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

Milovníci cestování, dobrodružství a objevování nových míst se mohou těšit na nezapomenutelný den, p…