Písek je aktivním účastníkem v projektu Beacon

13.09.2019 13:00

Celkem 34 měst a 55 škol ze sedmi evropských zemí spojuje po tři roky projekt Beacon (Propojení národních a evropských opatření ochrany klimatu) v rámci programu EUKI (Evropská klimatická iniciativa).

Písek je aktivním účastníkem v projektu Beacon
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Jde o mezinárodní projekt zaměřený na trvale udržitelný rozvoj, zvyšování povědomí o nutnosti ochrany klimatu, snižování emisí a spotřeby energie a na spolupráci a sdílení informací k podpoře efektivní národní klimatické politiky ve státech Evropské unie a podpoře evropské integrace,“ vysvětluje Jan Venclík z odboru investic a rozvoje.

Do projektu Beacon realizovaného pod patronací Ministerstva životního prostředí Spolkové republiky Německo je z Česka zapojeno pět měst a deset základních škol, patří mezi ně i Písek a ZŠ J. K. Tyla. Podle starostky Evy Vanžurové je účast našeho města v tomto programu v podstatě velmi logická., neboť Písek uskutečňuje řadu aktivit přispívajících k úspoře energií a ochraně životního prostředí.

„Město vlastní teplárenskou společnost, která právě realizuje výměnu parovodu za energeticky úspornější a ekologičtější horkovod. Dále jsme zapojeni do projektu EPC zaměřeného na úspory energií v městských objektech. Investujeme do budování retenčních nádrží, které slouží k zadržování vody v krajině. Využíváme moderní technologie pro vodárenskou síť ke snížení ztrát vody. V současnosti probíhá zpracování Plánu udržitelné městské mobility a Plánu udržitelné zeleně. Ekologickou mobilitu podporujeme jak při spolupráci s místním provozovatelem MHD, tak třeba i v současnosti probíhajícím pilotním projektem na sdílená kola. Město investuje do cyklostezek. Přibyla nová parkoviště napojená na naváděcím systém. Jako Smart City je město ve své rozvojové politice otevřené využití inovací a moderních technologií. Sdílení zkušeností s dalšími evropskými městy je pro nás velmi důležité,“ říká starostka.

Po tři dny, od úterý 10. září do čtvrtka 12. září, Písek hostí zástupce měst a škol zapojených do projektu Beacon. Hlavním bodem programu byla dnešní konference v městské knihovně. Zde si čtyři desítky účastníků vyměňovaly své zkušenosti z oblasti místního rozvoje, udržitelnosti a ekologie a seznamovaly se s dosavadními výstupy projektu. Podobná setkání se konají každého půl roku, vždy v některém ze zúčastněných měst.

„Díky zapojení škol do projektu Beacon se daří naplňovat i jeho edukativní rámec. Environmentální témata jako ochrana klimatu a přírodních zdrojů a možnosti udržitelného rozvoje s využitím moderních technologií budou pro generaci dnešních školáků zcela zásadní,“ dodává Jan Venclík.                                              

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…