Písek – vždy o krok napřed

02.11.2017 15:15

Marketing Písku se v r. 2018 zaměří na 100. výročí předčasného vyhlášení samostatné Československé republiky.

Písek – vždy o krok napřed
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Návštěvnost Písku v letošní hlavní turistické sezóně dosáhla vysokých hodnot. Oproti předchozím letům stoupla návštěvnost Sladovny i Turistického informačního centra ve všech letních měsících a tento příznivý trend pokračuje i na podzim. Od května do září 2017 probíhalo ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích také obsáhlé dotazníkové šetření v oblasti cestovního ruchu, jehož výsledky jsou nyní zpracovávány.

V přípravě je už také sezóna 2018, která se tematicky zaměří na 100 let od vyhlášení Československé republiky. K němu totiž v Písku a nejbližším okolí došlo o 2 týdny dříve než ve zbytku naší země, a sice již 14. října 2018.

Ústřední socialistická rada v Praze vyhlásila na 14. října generální stávku zaměřenou proti vývozu potravin z hladovějících Čech, na jejímž konci měli řečníci vyhlásit republiku. Plánovaná akce byla vyzrazena, a proto bylo rozhodnutí o vyhlášení republiky odvoláno. Tuto změnu plánu se však už nedozvěděl redaktor František Hanzlíček vyslaný do Písku. Na Velkém náměstí se sešlo na pět tisíc lidí. Úderem jedenácté hodiny redaktor podle původního plánu sdělil: „Právě v tomto okamžiku v Praze na Staroměstském náměstí vyhlašují Československou republiku a já ve vší formě vyhlašuji Československou republiku v Písku." Rozvášněný dav následně vyplenil budovu okresního hejtmanství, která stála na místě, na kterém dnes najdeme budovu Komerční banky, a celé město zaplavily červenobílé vlajky nové republiky. Až odpoledne se ukázalo, že se jedná o omyl, do města dorazili maďarští vojáci, aby zjednali pořádek a začalo vyšetřování této události…

Město Písek se k tomuto omylu dnes hrdě hlásí a bude se v příštím roce propagovat jako místo, které je (poněkud ironicky) vždy o krok napřed. Ostatně již v dobách první republiky se zpívalo o Písku: „Z měst měls první elektriku, teď zas první republiku“.

Výročí bude připomenuto seriálem akcí, které zahrnou mj. výstavu o principech demokracie ve Sladovně, výstavu Prácheňského muzea „Písek 1918-1992, krátké československé století v dějinách města“, exteriérovou výstavou v Čechově ulici na téma předčasného vyhlášení republiky a vzniku Československé armády, související publikací „Jak jsme v Písku vyhlašovali republiku“ i obřími pískovými sochami k danému tématu.

Hlavní oslavy vyhlášení republiky v Písku proběhnou opět předčasně, a to ve dnech 13. - 14. 10. 2018. Plánován je mj. příjezd parního vlaku s redaktorem Hanzlíčkem a rekonstrukce generální stávky a vyhlášení republiky na Velkém náměstí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…