Pištínské Vaření trhlo návštěvnický rekord

06.05.2018 21:10

V Pištíně na Českobudějovicku se v sobotu vařilo, peklo a smažilo …, a hodovalo. A trhaly se rekordy. Zdejší oslavu kvalitních regionálních potravin a tradičních výrobků z nich totiž v prostorách pištínského sportovně rekreačního areálu navštívilo více než 1200 lidí. To je zhruba o pětinu více než loni a vůbec nejvíc v její dosavadní historii.

Pištínské Vaření trhlo návštěvnický rekord
Foto: pistin.cz
Popisek: Pištín

V době svého zrodu lokální venkovská akce, bez větších ambicí, se po letech stává vyhledávanou událostí, jejíž pověst již dávno překročila hranice regionu. „Myslím, že můžeme být spokojeni. S návštěvností, skvělým počasím i celým průběhem akce, která se obešla bez jakýchkoli komplikací,“ uvedl starosta Pištína Jaroslav Havel.

Oblíbená venkovská kulinářská přehlídka „Vaříme, pečeme a smažíme z regionálních potravin a seznamujeme se s jejich vznikem“, oceněná v roce 2016 hejtmanem Jihočeského kraje v rámci regionálního kola soutěže Vesnice roku jako úspěšně realizovaný kulturně-společenský projekt, zvyšuje svůj kredit také jako jedna z významných akcí zaměřených na propagaci pěstitelů, producentů a zpracovatelů kvalitních tuzemských potravin.

„Zkvalitňování nabídky a zvyšování úrovně odborného i doprovodného programu je samozřejmě možné díky podpoře Jihočeského kraje, Celostátní sítě pro venkov, Jihočeské centrály cestovního ruchu, Místní akční skupiny Rozkvět a dalších institucí a organizací, z nichž některé se zde i přímo prezentují. Neocenitelná je ovšem práce místních spolků a všech dobrovolníků, kteří program spoluvytvářejí, organizují a zajišťují,“ zdůraznil starosta.

Akce vypukla úderem 13 hodiny. Návštěvníkům byl k dispozici tradiční regionální trh, ochutnávky různých druhů regionálních potravin, ukázky jejich zpracování v podání kulinářského mistra Petra Šímy, prezentace úpravy ryb. Na stánku Chutná hezky. Jihočesky, bylo možné ochutnat výrobky držitelů této regionální značky, stánek Celostátní sítě pro venkov (CSV) pak nabízel degustace produktů od výrobců podpořených z Programu rozvoje venkova.

Děti měly k dispozici herní zónu

„Velkou poctou pro nás, jako držitele titulu Vesnice Jihočeského kraje roku 2017, byla návštěva ze Slavkova ve Zlínském kraji, obce, která se umístila jako třetí v celkovém hodnocení celostátní soutěže Vesnice roku 2017 a zástupců držitele titulu Vesnice roku 2017 ČR, obce Heřmanov z Kraje Vysočina,“ konstatoval Havel.

Dětem byla k dispozici herní zóna sportovně rekreačního areálu doplněná skákacím hradem, baseballovým trenažérem a stánkem pištínské mateřské školy s tvořivým koutkem, výrobou suvenýrů a dětskou tombolou. O kulturní program se postarala country kapela Sešlost. Velký ohlas mělo taneční vystoupení pištínských baráčníků a souboru Kovářovan. Akci ukončilo večerní vystoupení kapely Keks.

Podle ředitele Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromíra Poláška pištínské „Vaříme, pečeme a smažíme…“ dokonale zapadlo do strategie podpory turistiky v regionu a přímo naplnilo obsah dvou z pěti základních témat projektu „Jižní Čechy pohodové“. Konkrétně „Jezte a pijte v jižních Čechách“ a „Pohodový venkov“. „Dobře se najíst je jeden z hlavních předpokladů pro pohodovou dovolenou a jihočeská kuchyně, poctivá, tradiční, založená na místních potravinách, má svůj základ právě na venkově. Pohodový venkov, to je pak synonymum pro odpočinek od života ve městě, agroturistiku, vesnické slavnosti, řemesla a tradice,“ řekl Polášek.

Pištín s více než šesti sty stálými obyvateli leží zhruba v polovině hlavní silniční trasy z Českých Budějovic do Vodňan. Obec patří mezi devět historických vsí oblasti takzvaných Zbudovských Blat a společně se svými místními částmi, Češnovicemi, Pašicemi a Zalužicemi, je držitelem titulu Vesnice Jihočeského kraje roku 2017.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

16:31 Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

Hokejové šílenství, které zaplavilo město, se dotklo i pardubického magistrátu. Ten ve spolupráci s …