Plzeň: Architekti představí studii obnovy Jiráskova náměstí

17.05.2018 9:16

Ve čtvrtek 17. května od 16:30 hodin na Jiráskově náměstí představí architekti konečnou verzi studie obnovy tohoto prostoru veřejnosti. Kromě samotného představení studie bude prostor pro diskuzi a dle zájmu je možnost procházky s odborníky přímo v terénu. Zájemci si mohou zároveň prohlédnout výstavu k architektonickému řešení.

Plzeň: Architekti představí studii obnovy Jiráskova náměstí
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Studie obnovy prostoru Jiráskova náměstí byla zpracována po loňských diskusních setkáních architektů s obyvateli Slovan a po sérii jednání s širokým spektrem aktérů, kteří mají na fungování Jiráskova náměstí zájem. Oproti předchozí verzi studie došlo ke změnám především v řešení dopravní situace, uspořádání klášterní zahrady a pojetí prostoru před zdejší školou. Došlo i k detailnějšímu zpracování řešení zeleně. Před vypracováním finální studie proběhla řada jednání s městskými organizacemi a odbory, ale i s orgány státní správy a partnery projektu – Klášterem dominikánů Plzeň, Masarykovou základní školou a spolkem Pěstuj prostor.

Snahy o revitalizaci Jiráskova náměstí spustil projekt žáků Masarykovy základní školy, kteří usilovali o zpřístupnění klášterní zahrady. Poté tři ročníky Víkendu otevřených zahrad klášterních pozemků potvrdily zájem veřejnosti o daný prostor. V roce 2015 proběhlo dotazníkové šetření a dvě plánovací setkání pro veřejnost, o rok později i pro firmy. Projekt získal grantovou podporu od Nadace Proměny Karla Komárka, která svoji činnost na spoluúčasti obyvatel při vytváření veřejných prostor přímo zakládá.

Město Plzeň koordinuje projekt prostřednictvím svého Útvaru koncepce a rozvoje. V souvislosti s obnovou Jiráskova náměstí se koná celá řada akcí a aktivit, jež mají za cíl společně plánovat a debatovat o budoucí podobě náměstí a jeho okolí.

V květnu a v červnu jsou na Jiráskově náměstí naplánovány další dvě akce. Obyvatelé této části se mohou těšit na Evropský den sousedů, jenž se uskuteční v sobotu 26. května v parku na Jiráskově náměstí od 15 do 21 hodin. Ten zahájí vernisáž žákovských návrhů prostorů před Masarykovou základní školou. Výstavu bylinek v klášteře, vystoupení školního sboru, komentované prohlídky zahrady o léčivých bylinách či kreativní dílnu nabídne Víkend otevřených zahrad v klášterní zahradě o víkendu 9. a 10. června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…