Plzeň: Depo tramvají na Slovanech čeká rozsáhlá rekonstrukce

12.11.2018 19:46

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) připravují rekonstrukci své tramvajové vozovny na Slovanech. Stávající objekt je již nevyhovující, ať z hlediska kapacitního, technického i nedostačujícího vybavení a zázemí pro zaměstnance. Výstavba by měla začít v roce 2020 a bude probíhat za plného provozu depa.

Plzeň: Depo tramvají na Slovanech čeká rozsáhlá rekonstrukce
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Prostory depa slouží svému účelu již od roku 1943. Původní depo bylo postaveno pro tramvaje s výrazně nižší hmotností, dnešní moderní vozidla mají až šestinásobnou váhu. Při výstavbě původního depa byl použit nevhodný materiál betonového podloží. V roce 2014 označili odborníci stav hal za kritický.

„V posledních letech bylo nutné uzavřít provoz na řadě kolejí v depu, čímž došlo ke snížení odstavné kapacity a zhoršení podmínek údržby tramvají. Pro zachování dalšího fungování vozovny bylo zapotřebí zajistit provedení provizorních oprav alespoň některých částí nosné konstrukce kolejí, další koleje zůstaly trvale odstaveny,“ uvedl Josef Vracovský, ředitel úseku drážní cesty PMDP. Nutná je také revitalizace kotelny, rekonstrukce inženýrských sítí a zázemí pro zaměstnance, které je dlouhou dobu provizorní.

„Důležitým faktorem rekonstrukce je také snížení hlučnosti. Ta sice v současném stavu státem povolenou míru nepřesahuje, ale rádi přispějeme k co nejpříjemnějšímu životu v okolní zástavbě. Stavba bude zahrnovat i řešení šetrná k životnímu prostředí, například využití dešťové vody při mytí vozidel, zelené střechy a další,“ řekl Michal Kraus, předseda představenstva PMDP.

Noční komentované prohlídky

Rekonstrukce navíc počítá s výstavbou dosud chybějící myčky tramvají, diagnostikou kol, průjezdnými kolejemi usnadňujícími provoz ve vozovně, či novou administrativní budovou.

V současnosti byla podána žádost o vydání územního rozhodnutí. V příštím roce by mělo proběhnout výběrové řízení na zhotovitele. Samotná rekonstrukce je naplánována na začátek roku 2020. Nová vozovna by měla být hotova na konci roku 2022.

PMDP připravily pro zájemce noční komentované prohlídky depa na Slovanech, a to v noci z 27. na 28. listopad a z 29. na 30. listopad v časech 0:00 a 0:30 hodin. Případní návštěvníci si mohou zarezervovat prohlídku od pondělí 19. listopadu na webových stránkách PMDP v sekci Zábava. V případě většího zájmu budou další termíny doplněny. Občané se také více informací dozvědí na plánované besedě na začátku příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.