Plzeň: Do konce roku zbývá vyměnit ve městě přes pět tisíc řidičských průkazů

01.09.2019 18:28

V průběhu roku 2019 vyprší desetiletá platnost řidičského průkazu téměř 269 tisícům řidičů v celé České republice. V Plzeňském kraji zbývá vyměnit do konce letošního roku přes 16 tisíc řidičských průkazů. V působnosti Magistrátu města Plzně bude končit platnost řidičských průkazů 5083 řidičům. Odbor registru vozidel a řidičů Magistrátu města Plzně proto apeluje na řidiče, jimž bude končit platnost řidičského průkazu, aby nečekali s výměnou až na samotný závěr roku. Požádat o nový řidičský průkaz je možné tři měsíce před koncem platnosti toho současného.

Plzeň: Do konce roku zbývá vyměnit ve městě přes pět tisíc řidičských průkazů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Toto číslo je pro nás zvládnutelné, protože do konce roku zbývají ještě čtyři měsíce a Odbor registru vozidel a řidičů Magistrátu města Plzně je schopen odbavit až dva tisíce klientů za měsíc. Nicméně ze zkušeností, které s obdobnými akcemi máme, si dovolujeme odpovědné řidiče, kterým končí platnost řidičského průkazu, požádat, aby výměnu dokladu nenechávali až na konec kalendářního roku a přišli včas,“ uvedl Petr Triner, ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně.

„Výměnu řidičského průkazu je možné provést na jakémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností. Již neplatí, že řidič musí jít na úřad, do jehož obvodu spadá dle místa trvalého bydliště. K výměně je potřeba donést současný řidičský průkaz a průkaz totožnosti řidiče. Výměna dokladu je zdarma a od loňského července již není nutné předkládat papírovou fotografii. Úředník na přepážce vyhotoví digitální fotografii. O výměnu dokladu je možné požádat tři měsíce před vypršením platnosti současného řidičského průkazu,“ vysvětlil Jiří Marek, vedoucí magistrátního odboru registru vozidel a řidičů.

„V případě, že občanovi již platnost řidičského průkazu propadla, lze o výměnu požádat i zpětně. I v takovém případě je výměna ve standardní lhůtě zdarma. Pokud řidič využije vydání nového řidičského průkazu v expresním termínu do pěti dnů, přijde ho výměna na 700 korun,“ doplnil Jiří Marek.

Poplatek za vydání úplně prvního řidičského průkazu je 200 korun, tento poplatek je třeba uhradit například i z důvodu ztráty, odcizení, rozšíření řidičského oprávnění či změny údajů,“ doplnil Jiří Marek.

Pokud řidič bude řídit s propadlým řidičským průkazem, vystavuje se riziku pokuty. Za tento přestupek hrozí pokuta na místě do 2000 korun, v případě správního řízení až 2500 korun.

„Klienti mají možnost se dopředu objednat na magistrátní odbor registru vozidel a řidičů na konkrétní den a čas přes aplikaci Úřad bez čekání, a tím se vyhnout čekání ve frontě u přepážek,“ doporučuje vedoucí Jiří Marek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…