Plzeň: Dostavba areálu Techmania Science Center slavnostně zahájena

19.01.2012 10:30

Bývalá tovární hala v areálu plzeňské Škodovky, ve které sídlí science centrum Techmania, se dnes stala dějištěm slavnostní události.

Plzeň: Dostavba areálu Techmania Science Center slavnostně zahájena
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

U příležitosti zahájení rekonstrukce a výstavby další části science centra zde byla odhalena pamětní deska, kterou symbolicky jako základní kámen slavnostně poklepali pozvaní hosté včetně primátora Martina Baxy.

Na projekt rozšíření Techmanie se podařilo získat dotaci z Operačního programu Věda a výzkum pro inovace ve výši 570 milionů korun. „Je to částka, která nám umožní celý areál dobudovat. Počet exponátů se zdvojnásobí. Vzniknou zde také laboratoře, které budou využívány jak školami, tak zájemci ze strany veřejnosti. Do roku 2014 zde bude vybudováno nové  planetárium s 3D projekcí. Planetárií s takovýmto vybavením je na celém světě asi deset,“ přiblížil projekt účastníkům slavnostního ceremoniálu ředitel Techmanie Vlastimil Volák. Dostavba areálu, která rozšíří plochu science centra z deseti na třicet tisíc metrů čtverečních, má být dokončena v roce 2014.

„Pro město Plzeň je Techmania důležitá v mnoha ohledech. Jedná se o neformální vzdělávací prostor, pomyslnou spojnici mezi vědou a výzkumem, univerzitou a středními a základními školami, která bezesporu může přilákat více studentů ke studiu technických oborů. Je to také důležitý turistický cíl. A v neposlední řadě jeden z pilířů úspěchu zisku titulu Evropské hlavní město kultury 2015. Význam tohoto projektu není pouze v pořádání koncertů a kulturních akcí, ale také v tom, jak Plzeň učinit zajímavější a pro návštěvníky atraktivnější. Moc se těším na to, až v roce 2014 město získá další klenot,“ uvedl při této příležitosti primátor Martin Baxa.

Součástí akce byl také doprovodný program. Hosté si mohli prohlédnout jednotlivé exponáty či se zúčastnit ukázky prostor, které budou rekonstruovány. Slavnostní události se zúčastnila i náměstkyně primátora Eva Herinková a radní Helena Matoušová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…