Plzeň: Dvacáté století očima žen přibližuje výstava

25.05.2019 12:33

Na příbězích deseti pamětnic přibližuje výstava v Riegrově ulici 20. století Československa. Zájemci zde najdou příběhy z druhé světové války, 50. let, Husákovské normalizace i z roku 1989. Výstava, která se koná pod záštitou primátora města Plzně Martina Baxy, je k vidění do 7. června. Projekt je součástí pěti medailonků, které jsou vysílány na TV ZAK a na Českém rozhlase Plzeň. Kromě města Plzně projekt podpořila Nadace 700 let města Plzně a grantový program Plzeňského Prazdroje Prazdroj lidem.

Plzeň: Dvacáté století očima žen přibližuje výstava
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Paměť národa Plzeňský kraj připravila příběhy Slávky Altmanové, která bojovala na východní frontě a prošla i Karpatsko-dukelskou operací, Miluše Axamitové, jíž komunisté zatkli snoubence pár týdnů před svatbou, Jarmily Bočánkové, kterou komunistický režim poslal do kriminálu v pouhých osmnácti letech, Jiřiny Fuchsové, která s manželem emigrovala krátce po svatbě, Libuše Hrdinové, která byla v 60. letech v nejvyšších patrech KSČ, Miluše Kepkové, jejíž rodina zaplatila za to, že se za války zapojila do odboje, Hany Kumperové, která prošla nacistickými koncentráky, Věry Náhlíkové, která se aktivně zapojovala do činnosti disentu a v roce 1989 se účastnila protirežimních demonstrací, Heleny Škopkové, která v sedmdesátých letech bojovala za to, aby její děti směly studovat střední a vysokou školu či do příběhu Jiřiny Vrkoslavové, jejíž rodina byla v roce 1953 vystěhována z domova na malou chatu u Seneckého rybníka.

Život žen ve dvacátém století se výrazně změnil. Ženy zkrátily vlasy i sukně, ale mnoho z nich se zapojilo do protinacistického odboje, 1117 jich bojovalo ve vojenských jednotkách na frontách druhé světové války.  Další tisíce prošly nacistickými koncentračními tábory nebo skončily v komunistických věznicích. Jen v letech 1948–1952 odsoudily komunistické státní soudy 2238 žen. Jedna z nich, Milada Horáková, byla popravena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…