Plzeň: Historický víkend vytvořil nový český rekord

11.06.2018 21:16

Město Plzeň bude opět díky Historickému víkendu v České knize rekordů. Letošní již 23. ročník se konal v duchu první republiky a jejího založení. V sobotu 9. června se uskutečnil pokus o zápis do České knihy rekordů v co největším počtu lidí v oblečení právě z doby první republiky.

Plzeň: Historický víkend vytvořil nový český rekord
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Konečné číslo, které bude zapsáno do knihy rekordů, a které ověřil komisař agentury Dobrý den z Pelhřimova, je 374 účastníků. Plzeň je tak prvním městem, které má takovýto zápis. Organizátorem akce je Nadace 700 let města Plzně. Za město Plzeň se programu zúčastnili primátor Martin Zrzavecký, první náměstek Martin Baxa a ekonomický náměstek Pavel Kotas.

V pestrém programu se návštěvníci dozvěděli zajímavosti z plzeňské kroniky od mistra kronikáře Košaty, mohli se stát přímými svědky atentátu na arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este, octnout se v prvorepublikovém šantánu či se zúčastnit bláznivé klauniády. Milovníci módy si užili přehlídku oblečení dané doby. Malé návštěvníky zase nadchla kuličkodráha v sadovém okruhu, dospělí obdivovali historické automobily. Chrástecká základní umělecká škola si připravila pro malé návštěvníky pohádku Zlatovlásku.

Zaslouženou pozornost získala osoba zpodobňující prezidenta Tomáše G. Masaryka, která obdržela od primátora města Martina Zrzaveckého symbolický klíč od města a těšila se velké pozornosti přihlížejících. Večerní ohňostroj z dílny Petra Buriana evokoval dobu nadšené první republiky. Zpestřením akce byly i jízdy historických vozidel městské hromadné dopravy. Nechyběl již tradiční Noční rej strašidel a Vejšlap plzeňských strašidel.

Výstava 25 let pro vás

Na scéně v Mlýnské strouze si na své přišli milovníci šermířských i jiných soubojů, dokonce i bitev ponožkových. Odpočinek pak poskytla dobová hudba. Také Pohádková cesta, na kterou se vydaly stovky dětí se svými rodiči, nabídla pestrou paletu zábavy i poučení, tentokrát i s výletem k architektuře města.

Program oživila také možnost nahlédnout do historických budov České spořitelny a Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje. V České spořitelně se v rámci komentovaných prohlídek potkali návštěvníci s úředníky z dob jejího založení, dokonce i s jejím ředitelem a byli svědky nečekaného dopadení lotra Babinského.

Zájemci si mohou minulé ročníky Historických víkendů připomenout v mázhauzu plzeňské radnice do 22. června na výstavě 25 let pro vás, která mapuje činnost Nadace 700 let města Plzně od jejího založení. K dispozici je tam i stejnojmenná publikace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…