Plzeň: Konference o domácím násilí umožnila navázání spolupráce odborných organizací

09.11.2021 20:27 | Tisková zpráva

Konference o domácím násilí s názvem „Šance řešit tuto společně“ se uskutečnila minulý týden v kulturním centru Moving Station v Plzni. Na její přípravě se podílelo město Plzeň, pozvání přijali odborníci z různých sfér, kteří se profesně zabývají prací s násilím.

Plzeň: Konference o domácím násilí umožnila navázání spolupráce odborných organizací
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Smyslem bylo nalezení vzájemné spolupráce v mnoha oblastech pomoci od sociální, psychologické, zdravotní až po tu právní. Účastníky odborného setkání přivítali náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková a radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký.

„Domácí násilí je důležité celospolečenské téma a má velké negativní dopady na ty, kteří jsou mu vystaveni. Díky intimnímu prostředí, ve kterém probíhá, je velmi obtížně zjistitelné a často zůstává skryto. Plzeň si je této skutečnosti dobře vědoma, proto před touto problematikou nezavírá oči a chce ji řešit společně,“ řekla náměstkyně primátora Eliška Bartáková a upozornila, že podle společného výzkumu agentury Nielsen Admosphere a organizace Liga otevřených mužů se některé z formy násilí v blízkých vztazích dopouští každý desátý Čech starší 15 let.

„Jsme rádi, že se můžeme podílet na řešení této důležité tematiky, neboť naším cílem je, abychom se všichni cítili v bezpečí i ve svých domovech,“ doplnil radní Martin Zrzavecký.

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí

„Konference vytvořila prostor pro odbornou diskusi nejen o domácím násilí jako takovém, ale hlavně o možnostech intenzivnější a efektivnější spolupráce mezi všemi aktéry v Plzeňském kraji, kteří se jím zabývají,“ uvedl Aleš Průša, vedoucí Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

Odborné konference se zúčastnili zástupci Probační a mediační služby, organizací ROSA, Bílý kruh bezpečí, Konsent, Poradna pro ženy a dívky, ale také zástupci Policie České republiky, sociálního odboru města či advokátů. Úvod setkání patřil představení činnosti jednotlivých organizací, následovala panelová diskuse na téma práce s oběťmi domácího násilí, v níž diskutující nastínili možnosti pomoci z hlediska svých pravomocí, kompetencí a dovedností. Společně hledali, jak se vzájemně co nejlépe doplnit, aby podpora byla komplexní. Program pak uzavřely dva bloky praktických workshopů. Ty se věnovaly zvládání vzteku a práci s agresí ve výchově. Promítal se také animovaný film Zuřivec norské organizace ATV, který se používá v mnoha odvětvích práce s násilím.

„Konference se zúčastnila bezmála stovka lidí. Počet nás příjemně překvapil, včetně toho, že mnoho účastníků zůstalo i na dobrovolné odpolední workshopy. Reakce lidí byly velmi pozitivní,“ uzavřela Andrea Gregorová z Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

Celá konference se uskutečnila pod záštitou Magistrátu města Plzně ve spolupráci s organizacemi Člověk v tísni, Liga otevřených mužů a Diakonie Západ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…