Plzeň: Kostel sv. Mikuláše skrývá cenné malby

22.08.2013 14:16

Loni objevené malby v kostele svatého Mikuláše na Mikulášském náměstí by město Plzeň chtělo v příštím roce zrestaurovat.

Plzeň: Kostel sv. Mikuláše skrývá cenné malby
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Přestože ještě pokračuje restaurátorský výzkum, už nyní Petr Marovič z odboru památkové péče označuje rozsah výmaleb za unikátní objev nadregionálního významu.  Výmalby zaujímají plochu zhruba 20 metrů čtverečních a nacházejí se především v presbytáři. V dolní části jsou po celém obvodu vyobrazeny městské hradby, v prostředním pásu by podle Petra Maroviče mohl být nalezen nějaký děj s postavou, horní část tvoří grafické linie.

Rekonstrukce kostela svatého Mikuláše, který je od roku 1993 ve správě řeckokatolické církve, začala v roce 2010. Kompletně už byla opravena střecha.

Pamětihodnost nechal roku 1406 postavit měšťan Vít Malíř. Od začátku 15. století sloužila jako hřbitovní kostel. Byla několikrát upravována (1599, 1739 – 44, 1800, sakristie 1909).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …