Plzeň: Město podpoří tvůrčí pobyty zahraničních umělců

26.12.2018 19:10

Město podpoří částkou 300 tisíc korun zahraniční umělce, kteří budou v příštím roce tvořit svá díla při pobytu v Plzni. Může jít o literární, výtvarnou, hudební, divadelní, taneční či designovou tvorbu. Přednost budou mít realizace děl v různých prostorách centra města Plzně, aby byla zachována hlavní idea rezidence, a to následná prezentace umění a kultury ve veřejném prostoru.

Plzeň: Město podpoří tvůrčí pobyty zahraničních umělců
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Program rozvoje kultury ve městě Plzni na léta 2009–2019 zahrnuje i systém podpory rezidencí a stipendií, který má poskytovat možnosti pro mezioborovou individuální i týmovou práci. Snahou je přilákat do města nové tvůrce, know-how, myšlenky a nápady. Tato podpora je zaměřena na umělce z České republiky i ze zahraničí,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

Realizací uměleckých rezidenčních pobytů se Plzeň již druhým rokem pravidelně připojuje k celosvětové praxi. „Rezidenční pobyty umělců jsou dnes zcela běžnou záležitostí, ročně se koná okolo tisíce programů ve více než 50 zemích světa,“ uvedla vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně Květuše Sokolová.

Dotace bude město přidělovat prostřednictvím třetích subjektů, tedy různých spolků či sdružení, které o podporu na konkrétní projekt zažádají. Výše dotace na jeden projekt bude maximálně 50 tisíc korun. Žádost musí být podána nejpozději do 25. ledna 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…