Plzeň: Město vybavilo nanočističkami vzduchu další základní a mateřské školy

14.05.2021 11:07

Město Plzeň vybavilo nanočističkami vzduchu další dvě mateřské a dvě základní školy. Nově využívají tato zařízení ve 21. MŠ na Slovanech a v 57. MŠ v Lobzích, ve 26. ZŠ na Borech a 31. ZŠ na Lochotíně. Nanočističky jsou schopné likvidovat bakterie, kvasinky, plísně i viry, a tím snižovat riziko přenášení různých onemocnění.

Plzeň: Město vybavilo nanočističkami vzduchu další základní a mateřské školy
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Město zakoupilo pět nových nanočističek prostřednictvím Odboru sportu, Smart Cities a podpory podnikání Magistrátu města Plzně za 57 tisíc korun. Aby se dětem líbily, jsou všechny opatřeny fotografiemi zvířat z plzeňské zoo – 21. MŠ obdržela nanočističku s obrázkem mláděte šimpanze Caily, 57. MŠ dostala dvě s obrázkem žirafy a základní školy obdržely po jedné, každá z nich je opatřena obrázkem rybičky s názvem bodlok běloprsý.

„Děti mohou ve třídách díky nanočističkám lépe dýchat. Činnost těchto zařízení snižuje také riziko přenosu různých onemocnění. Každý rok bychom rádi zakoupili několik nanočističek i pro další plzeňské mateřské a základní školy,“ uvedla radní pro oblast školství Lucie Kantorová.

Ve 21. MŠ jsou tři třídy pro předškolní děti a jedna třída funguje jako jesle, tedy pro děti do tří let. „Čističku vzduchu jsme primárně umístili do třídy, kde jsou nejmladší děti, tedy do jeslí, ale střídavě ji přesunujeme i do dalších tříd. A opravdu je poznat, že tam, kde právě pracuje, se lépe dýchá,“ řekla ředitelka 21. MŠ Irena Mainzerová. Do 21. MŠ chodí do školky 74 a do jeslí 15 dětí.

Spokojená je i ředitelka 57. MŠ Alena Kucíková. „Nanočističky se nám osvědčily tak, že jsme si na vlastní náklady pořídili další čtyři, aby mohly být umístěny ve všech třídách,“ uvedla. Školka má šest tříd, chodí do ní přibližně 140 dětí.

„Účinnost nanočističek měřili v Mikrobiologické laboratoři Fakultní nemocnice Hradec Králové, na Technické univerzitě v Liberci na katedře nanotechnologií i ve dvou zahraničních laboratořích. Měření prokázala, že po třech hodinách práce tohoto zařízení při běžném provozu klesla v místnosti celková koncentrace bakterií ve vzduchu o 66 procent a celková koncentrace kvasinek a plísní ve vzduchu o 71 procent. Zjistilo se také, že nanočističky mají prokazatelně virucidní účinek,“ uvedl radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola. Doplnil, že čističky jsou téměř bezúdržbové, životnost jejich filtru by měla bez zásahu vydržet až 1,5 roku.

Tyto čističky vzduchu, zakoupené městem, jsou již od loňského roku nainstalovány ve dvou učebnách 25. ZŠ na Slovanech, ve 37. MŠ na Čechurově a ve 38. MŠ na Slovanech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…